Три години след зловещата катастрофа на магистрала "Тракия", където в автобус загинаха 9 души, кошмарът се повтори на километри от местопроизшествието.
Гъста мъгла вчера призори наниза 21 автомобила в два верижни сблъсъка, станали в южното и северното платно на магистралата.

Двама души загинаха на място, 15 са пострадалите. Седем са настанени в хирургията на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив с контузии и фрактури.

Временният директор на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък проф. д-р Лилия Кръстева е една от жертвите.

Тя е създател на няколко зеленчукови сорта, автор е на десетки публикации. В продължение на 8 г. е оглавявала и Института за развитие на генетичните ресурси в Садово. Проф. Кръстева е пътувала от Пловдив. Била е на задната седалка на черен мерцедес. Водачът му е оцелял по чудо.

Жената живеела в Пловдив, където била и председател на Българо-израелското дружество за приятелство в града.
Втората жертва е подп. Анатолий Първанов, командир на полигона в с. Корен, на 44 г. Той е карал тъмносиньо рено, което се е заклещило в задната част на тир. По купето на лекия автомобил се виждаха парчета от мозъка на водача и огромни петна кръв.

Свидетели разказаха, че военният е бил изваден буквално на части. И двамата загинали са от
първата верижна катастрофа, която е станала около 6,30 ч на 134-ия километър в посока Бургас. Сблъскали са се общо 8 возила, сред които 3 тира.

Мерцедесът и реното, откъдето са двамата загинали, се бяха превърнали в купчина желязо.

"Нямаше никаква видимост. Слязохме от моста и изведнъж пред нас всичко стана бяло като стена. После се ударихме", обясниха двама братя от Пловдив.
Предната част на беемвето им беше помляна до неузнаваемост. Братята се бяха отървали без драскотина, но трепереха.

Минута след първата катастрофа на 135-ия километър в обратната посока - от Бургас за София, са се сблъскали други 13 коли. Разстоянието между двете произшествия е 150 м. Петима са ранени при второто адско меле.

"Отивахме към София да видим наши близки. Нищо не се виждаше отпред Блъснахме се в предната кола и веднага изскочихме навън", разказаха четирима оцелели пътници от мазда. Те започнали да махат на следващите автомобили и така спрели тир, който щял да се натресе зад тях.

"Ако ни беше връхлетял, щяхме да станем на кайма", кръстеха се двете възрастни жени от маздата.
Хората не можеха да дойдат на себе си от шока. Пенсионер по болест от Ямбол беше пребледнял като платно. Той карал плодове в старичката си лада за столицата. Забил се в преден микробус.

Шофьорът му е 31-годишният Минко Минков от Ямбол, който пътувал за Нови хан.
"Превозвах чантички и пластмасови чашки. Внезапно отпред се вдигна някаква пушилка и всичко притъмня. Набих спирачки и се блъснах в тир", разказа той.

По думите му бил принуден да се удари в тежкотоварния автомобил, за да предпази ладата. Близо 40 минути спасители се опитвали да извадят Минко, заклещен в микробуса.

"Беше много страшно. Молех се само да не се запаля или някой да не ме отнесе отзад. Виждал съм верижни катастрофи, но за първи път ми се случи да преживея подобен ад", призна Минко.

Той е със счупен крак и рани на двете ръце и е настанен в травматологията на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

Друг водач, който се представи като Томи от Стара Загора, разказа, че мъглата паднала изведнъж, щом наближил пловдивското с. Трилистник. Станало непрогледно и се блъснал в преден автомобил. Най-тежко пострадали във втората катастрофа бяха "Фолксваген Пасат", мерцедес, пежо и мазда.

"Пътна помощ" едва смогваше да товари колите, за да освободи платното. Целият участък беше осеян със стъкла. Навсякъде бяха разхвърляни калници, капаци, части от автомобили.

"Такова нещо не съм виждал след трагедията с автобуса, в който загинаха 9-имата пътници", призна пътен полицай от Пловдив.

Повече от 6 часа участък от 5 км от автомагистралата остана затворен, докато спасителите вадеха жертвите. Трафикът беше отбиван през обходни маршрути.

Според статистиката на МВР от началото на годината 125 души са загинали на пътя. За същия период през 2013 г. те са били 100, с 25 по-малко. Увеличение има и в раненените. През първите три месеца на годината са пострадали 1606 души, а до края на март 2013 г. - 1540. Катастрофите са се увеличили от 1240 през първото тримесечие на 2013 на 1342 през 2014 г.