Независимият кандидат за кмет на Варна Христо Бозов, подкрепен от БСП, печели 30 процента от гласовете на варненци, кандидатът на ГЕРБ Иван Портних получава 26,89%.

Чавдар Трифонов получава 17,13%, а Веселин Марешки - 16,15%. Това са резултатите при 100% преброяване във Варна, активността е 25,68%. Гласували са 73 873 избиратели от имащи право на глас по списъци 285 708. Дописани в списъците са 1938 души. Действителните гласове са 72 945, а недействителни 728.

Бозов и Портних ще се явят на балотаж идната неделя, 7 юли.

Това е най-ниската избирателна активност във Варна от години. Кандидатите за кмет на морската столица бяха: Иван Портних (ГЕРБ), Христо Бозов (БСП и "България на гражданите"), Веселин Марешки ("Либерален алианс"), Александър Йовчев ("Атака), Младен Станев (ЗНС), Радостин Морфов (БСДП) и независимите Чавдар Трифонов, Михаил Куликов и Веселин Василев.

Предсрочните избори за кмет се наложиха, след като Кирил Йорданов от ГЕРБ подаде оставка на 6 март след масови протести. На 6 март бе обявен и Ден на национален траур в памет на запалилия се пред община Варна Пламен Горанов. Той се бореше срещу управлението на кмета на Варна Кирил Йорданов и срещу групировките в града.