Имунитетът на народните представители е засилена правна защита, която е гаранция, за да могат те действително да се чувстват свободни и независими в изпълнението на най-отговорните публични функции в държавата. За съжаление у нас се е създала превратна представа за имунитета и се смята, че той дава свобода едва ли не на всякакви действия.

Това заяви пред Би Ти Ви специалистът по конституционно право и бивш депутат от БСП проф. Георги Близнашки по повод проявите на Волен Сидеров, който освен че е влизал с палка и пистолет в парламента, се закани да предприеме граждански арести и да проверява документите за самоличност на граждани.

"На политическите партии им е изрично забранено за създават т. нар. полувоенни структури, които евентуално биха могли да извършат действия като тези тъй наречени  граждански арести,  които са заплаха за конституционния демократичен ред. Затова аз съм изненадан, че главният прокурор мълчи по тези въпроси", каза гроф. Близнашки.

Според него  най-малкото, което може да се направи, е да се предупреди,че ако се предприемат такива действия, тази партия може да се самопостави  извън закона и да се поиска сезиране на Конституционния съд по този повод.  Защото, обясни той, логиката на нашето законодателство е да се наказват действията.

От коментара на проф. Близнашки стана ясно, че е доста широко приложното поле на имунитета на народните представители според нашата конституция, освен това има и решение на Конституционния съд (той го нарече архаично),  което също допринася за представата, че депутатът не носи отговорност за нищо не само докато говори от трибуната на парламента, но и като частно лице.

Наказателната неприкосновеност има за цел само да не се оказва върху народния представител неправомерно въздействие от страна на изпълнителната и съдебната власт, но тъй като у нас парламентът е в перманентна сесия, и депутатите са на практика с перманентен имунитет. Никъде в Европа не е така - там парламентите заседават обичайно 9 месеца, през останалите три може да бъде ангажирана наказателната отговорност на депутатите, обясни проф. Близнашки.

По повод пистолета на Волен Сидеров проф. Близнашки посочи, че с решение Народното събрание би могло да се върне към класическата традиция, която не позволява въобще да се влиза в сградата на парламента с оръжие.

Големият въпрос е защо има такава търпимост спрямо подобни действия. Отговорните фактори не трябва да мълчат. Дали правителството зависи от парламентарната група на "Атака" по никакъв начин не трябва да влияе на органите на съдебната власт да изпълняват задълженията си, обобщи проф. Близнашки.