Дъждът, който в отделни градове предизвика наводнения, спира утре с първия работен ден за седмицата. Днес по-значителни валежи паднаха в Централна и Източна България, където има и гръмотевични бури.Както е известно, предупреждението с “оранжев код” заради дъждовете за днес бе валидно за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе, Силистра, Варна и Добрич.

“Жълт код” е в сила за областите Враца, Плевен, Стара Загора, Сливен и Бургас. В останалата част от страната обстановката е спокойна.

Синоптиците предвижда, че привечер от югозапад валежите ще започнат да спират. През нощта все още в източните райони ще превалява, но в сутрешните часове и там валежите ще спрат. Времето обаче ще остане хладно за края на юни. В понеделник през деня ще бъде ветровито, в повечето места с умерен западен, а по Черноморието - силен северозападен вятър, който едва привечер ще започне да отслабва.

Повече от 110 л/кв.м е падналият през последното денонощие дъжд в Тутраканската община. Наводнени са улици, дворове и жилищни сгради в града и в селата.

Дъждът е нанесъл щети и в Дуловската община, където два противопожарни екипа отводняват жилищни сгради и дворове. По пътя от Дулово за Силистра, на разклона до село Межден, е имало закъсали автомобили заради порой с височина на водата близо метър. Наводнени сгради има и в Силистренската община, за чието отводняване работят аварийни екипи.