Международният съд в Хага отсъди днес, че ловът на китове от Япония в Антарктика не е с научна цел, и нареди той да бъде временно прекратен", информира Би Би Си.

Трибуналът бе сезиран от Австралия, която повдигна въпроса през май 2010 г. и обяви, че научната програма на Япония била просто параван за лова на китове, който всъщност бил с търговска цел.

Япония заяви, че ще се съобрази със забраната, но подчерта, че "съжалява и е дълбоко разочарована от решението".
Страната твърдеше, че с действията си Австралия просто опитва да наложи на Япония своите културни норми. Япония е уловила 3 600 китове-джуджета, откакто стартира настоящата си програма през 2005 г.

Страната на Изгряващото слънце наложи мораториум на китолова през 1986 г., но продължи да ловува в северната и в южната част на Тихия океан, възползвайки се от разпоредбите, които го разрешават но само с научна цел. Норвегия и Исландия отхвърлиха разпоредбата и продължиха с китолова.
Месото от китове се продава в търговската мрежа в Япония. Страната често влиза в спорове с Австралия и някои други западни страни, които силно се противопоставят на китолова с мотив, че това са застрашени видове.

От своя страна Япония е категорична, че китовете - джуджета и редица други видове са в изобилие и, че нейните китоловни дейности са устойчиви.