НИМХ обяви оранжев код за днес в общо 10 области заради обилни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от института.

Кодът е в сила за областите Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Русенска, Силистренска, Варненска и Добричка. В тези области през деня сумарните количества на валежа ще са до 35-50 л/кв. м.

Жълт код е обявен в 5 области на Северна и Южна България отново заради обилни валежи от дъжд. Кодът е в сила за областите Врачанска, Плевенска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска. В тези области през деня сумарните количества на валежа ще са до 20-30 л/кв. м. В Западна България обявеният код за днес е зелен. НИМХ предупреждава, че времето е опасно.

НИМХ увеличава областите с обявен оранжев код с всеки изминал час, тъй като валежите продължават да бъдат интензивни и гръмотевичните бури се разпростират в по-голям регион. Вече почти цяло денонощие страната е обхваната от валежи. Днес те са по-значителни в Централна и Източна България, където има и гръмотевични бури. Духа умерен до силен вятър от запад, северозапад, в източните райони – от север, северозапад.

Привечер от югозапад валежите ще спират. Времето е хладно за края на юни. Максималните температури ще са между 18° и 23°. Над планините ще е облачно, с валежи от дъжд, на места с гръмотевици. По най-високите части на Рила и Пирин ще превалява сняг. Ще духа силен вятър от северозапад, север. По Черноморието ще е облачно и ветровито. Ще превалява дъжд, придружен с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат около 20°-21°, температурата на морската вода ще бъде около 23°-24°, а вълнението на морето около 2-4 бала.