СДС е в изолация от преговорите за дясна коалиция до 6 юли, когато ще бъде избран наследник на Емил Кабаиванов. Това споделят източници от синята партия. С нас разговори за включване в блока не се водят, призна член на ръководството на СДС. Засега в десния фронт влизат ДСБ, "България на гражданите", Синьо единство, Зелените, Народна партия "Свобода и достойнство". Петорката подписа обща декларация за нови избори и предложи мерки за излизане от кризата.

Дали СДС ще стане шестата партия в този съюз зависи от това кой ще стане лидер на Националната конференция на партията. Новият шеф трябва да разсее съмненията на десните за връзки с ГЕРБ. Шанс да направят това имат Иван Сотиров или Румен Христов, обясниха седесари. Първият вече е номиниран за лидер от градската организация на сините в София. Очаква се Христов да бъде издигнат от Русе. Братята Борис и Костадин Маркови също са вероятни кандидати за наследник на Емил Кабаиванов. Сред обсъжданите имена е и главният секретар на СДС Константин Арабаджиев.

Самият Емил Кабаиванов още не е напълно изключен от играта, твърдят сини. Според източници от СДС обаче, ако някой от последните четирима спечели, спадат шансове за присъединяване към петорката. И ще се засили възможността за съюз с ГЕРБ.