Ново канадско проучване за връзката между теглото и преждевременната смърт установи, че ако човек има индекс на телесна маса в рамките на подноремено тегло, това е свързано с още по-висок риск от смъртност, отколкото при хората с висок индекс на телесна маса.

За да проведат качествено изследването, учените от университета в Торонто изследвали връзката между индекса на телесната маса и смъртността от всякакви причини при 51 различни случая, както и данни за теглото на новородените и мъртвородените бебета в Онтарио, Канада.

Д-р Рей и екипът му стигнали до заключението, че при установените случаи на поднормено тегло има 1.8% по-висок риск от смъртност, отколкото при затлъстелите хора на същата възраст.

Често срещаните причини за поднормено тегло са недохранването, честата употреба на наркотици и алкохол, тютюнопушенето, лошата грижа за себе си, лошото психическо здраве и лошо финансово състояние.

Учените съветват да не прекаляваме в желанието си да бъдем перфектно слаби, за да избегнем епидемията от хора с поднормено тегло.