Американският президент Барак Обама днес ще кацне в Кейптаун и ще посети затвора на о. Робън, където Нелсън Мандела е изкарал 27 г. като политически затворник по време на режима на апартейда.

"За мен ще е голяма привилегия и чест възможността да заведа дъщерите си там и да ги науча на историята на тона място и тази страна", заяви в събота стопанинът на Белия дом в Претория. Той не посети Мандела, който е на командно дишане в болница и чието състояние вече три седмици е описвано като "критично, но стабилно". При визитата си в Кейптаун Обама ще произнесе ключова реч за ролята на Мандела и неговото непреходно наследство като перспектива за възраждаща се Африка.

Тежкото здравословно на Мандела постави Обама в деликатно положение, принуждавайки го да балансира между решимостта си да настоява за нови икономически връзки с Черния континент и необходимостта да отдаде почит на символа на борбата срещу апартейда в момент, в който светът се подготвя за кончината на Мандела.В събота президентът и съпругата му Мишел разговаряха по телефона с Граса Машел, съпругата на Мандела, а после президентът на САЩ направи частни посещения на няколко от дъщерите и внуците на героя на Южна Африка, за да изрази своята подкрепа за тях. "Битката тук срещу апартейда, битката за свобода, моралната смелост на Мадиба историческият преход на страната към свободна и демократична нация, бяха лично вдъхновение за мен", каза Обама. "Те бяха вдъхновение за света".

Обиколката на Обама в Сенегал, РЮА и Танзания има за цел да промени оценката, че той пренебрегва Африка, откакто дойде на власт през 2008 г., но и в същото време е контрапункт на растящото влияние на Китай на богатия на природни богатства Черен континент.