Еквадор, както и преди е готов да разгледа молбата на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън за предоставяне на убежище, но засега решението на ситуацията се намира в ръцете на руските власти. Това заяви нощес президентът на Еквадор Рафаел Корея в интервю по телевизията.

"Не ние сме предизвикали тази ситуация. Сноудън се е свързал с основателя на Уикилийкс и Асандж го е посъветвал да помоли за убежище Еквадор. За да бъде разгледана молбата, той трябва да е на еквадорска територия. Ако Сноудън се окаже в Еквадор, властите на републиката ще постъпят, както в случая с Асандж: ще изслушат всички страни, ще претеглят аргументите и ще вземат суверенно решение. Сега решението се намира в ръцете на руските власти" – цитира АФП думите на президента Кореа.

За момента бившият анализатор на ЦРУ се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево" след полет от Хонконг.

Междувременно стана известно, че генералният консул на Еквадор в Лондон, който издаде пасаван на бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън не е съгласува въпроса с президента. Консулът е превишил правомощията си и ще бъде наказан, обяви държавният глава. Пасаванът позволява на притежателя му да пътува за Еквадор, за да получи политическо убежище, но след декларацията на Кореа документът няма реална сила.