"ВТБ капитал", която държеше 80% от най-големия български производител на цигари "Булгартабак", е излязла от бизнеса срещу 130 милиона евро, съобщи руското делово издание "Ведомости". Новият собственик е "Ливеро Естаблишмънт", регистриран в Лихтенщайн. Сделката може да се нарече "приятелска", пише изданието, цитирано от БНР.
Според справка в австрийския търговски регистър, направена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), "Ливеро Естаблишмънт" вече притежава "БТ Инвест" - виенското дружество, чрез което беше приватизиран холдинг "Булгартабак" през 2011 година.
Засега мениджмънтът на "БТ инвест" остава същият. Не е ясно физическото лице, което стои зад офшорното "Ливеро Естаблишмънт", защото Комисията за защита на конкуренцията отказа да разгледа продажбата на "Булгартабак".
Регулаторът постанови, че тъй като физическо лице контролира придобиващото дружество, не става въпрос за концентрация на капитал между две предприятия и съответно не следва сделката да се разглежда от антимонополен орган.
Кое е това физическо лице обаче не стана ясно, тъй като Комисията за защита на конкуренцията не го посочва. Само пояснява в съобщението си, че според декларация на лицето, то не развивало друга търговска дейност. В случая единствено се променя междинният собственик на холдинга "БТ инвест", създадено специално за приватизацията на цигарената компания от руската инвестиционна компания "ВТБ кепитал". С нея тя придоби директно малко под 80 на сто от "Булгартабак" срещу 100 милиона евро.