Оранжев код за обилни валежи е обявен за три области в страната за днес. Според Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН във Търновско, Габровско и Ловешко се очаква да паднат между 40-60 литра дъжд на квадратен метър.
В 21 области в страната е обявен жълт код за обилни валежи, което ще рече, че там се чакат между 15 и 25 л/кв. Единствено в Ямболско, Хасковско, Кърджалийско и Смолянско няма обявени кодове заради дъжда.

Според прогнозата на НИМХ-БАН през нощта валежите ще обхваната почти цялата страна и ще се усилят. Те ще продължат са са по-значителни в Централна и Източна България, където ще има и гръмотевични бури.

Ще духа умерен до силен вятър от запад, северозапад, в източните райони – от север, северозапад. Привечер от югозапад валежите ще започнат да спират.

Днес ще бъде хладно за края на юни, като максималните температури ще са между 18° и 23°. Над Черноморието ще е облачно и ветровито. Ще превалява дъжд, придружен с гръмотевици. Очакваните температури са между 20-21°, температурата на морската вода е 23-24°. Вълнение на морето ще е 2-4 бала.

Над планините ще е облачно, с валежи от дъжд, на места с гръмотевици. По най-високите части на Рила и Пирин ще превалява сняг. Ще духа силен вятър от северозапад, север. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра - около 7°.

Юли ще започне с хладно и ветровито време - вятърът ще е от запад-северозападен, умерен и силен, привечер ще започне да отслабва. Ще е предимно слънчево; повече облаци ще има над Североизточна България. Максимални температури в повечето места ще между 20 и 25°. Във вторник и сряда ще преобладава слънчево време, а температурите ще се повишават.