На пилоните пред НДК се събраха няколко десетки граждани за поредния контрапротест в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски.

Протестиращите носиха плакати, на които пишеше: "За социална държава", "Кабинетът "Орешарски" – последен шанс за бедните и безработните", както и "Паника за олигархията и псевдоинтелигенцията". Протестиращите носеха и български знамена.

Протестиращите, когато се събраха за първи път преди няколко дни, прочетоха декларация. Тази декларация в понеделник – 1 юли ще бъде внесена на ръка до МС, политическите партии в НС и президента. В събота и неделя те ще се събират в 12 ч. пред НДК, а през седмицата от 18 ч. отново на същото място. Розалина Иванова каза, че според нея, това, което правят достига до хората от страната, които също организират такива контрапротести. Бе обявено, че има такива в Стара Загора и Силистра. Нейният личен мотив, за да е на този протест, е, че правителството е законно избрано, декларирало е, че ще работи.

Розалина изброи направеното от кабинета "Орешарски" до момента. Сред тях е поевтиняването на цените на тока, увеличението на майчинските, парите за първокласници и други. На протеста има и плакати, на които пише: "Орешарски, нямаш право на грешки", "Орешарски, подкрепяме те", "Искаме промяна, не подмяна", "Орешарски, спаси ни от мутрите". Митингуващите пред НДК на възгласа "Оставка", отговарят с възгласа "Остава".

Стоян Тодоров каза пред тях, че е участвал във февруарските протести, заради глада и мизерията, но в тези на площад "Независимост" не участва. "Не искаме Борисов и неговата банда да се връщат отново на власт. Борисов и ГЕРБ са вредни за България", каза Тодоров на протеста. Той обясни още, че подкрепят не БСП и ДПС, а българското правителство. Той каза, че правителството трябва да остане, да съживи България и да ни изкара от тази дупка, в която ГЕРБ са ни вкарали.

Светлана каза, че е от първите дни на контрапротеста тук и до момента, до който може да идва, ще идва и ще подкрепя правителството по всякакъв възможен начин. "Защото на това правителство не му беше даден шанс даже 100 часа да работи нормално, камо ли тези нормални 100 дни, които обикновено се дават на всяка една институция да заработи", заяви жената. Те подчерта, че никой не спори, че гафът с Пеевски си е гаф, но разсъждава, че дори и да си подаде оставка правителството, на нови избори ще се изберат същите.

"Моята баба казваше, че нов бардак със старите … не се прави, т.е. отново ще си вкараме същите и нищо по-добро няма да роди. Никой не се съмнява предполагам в професионализма на г-н Орешарски, много се надявам, че е избрал и ще съумее да избере екип и за втория ешелон на властта и ще съумеят да работят за ползу Роду", сподели тя.

Татяна е дошла от Ботевград. Тя смята, че на това правителството трябва да му се даде шанс, така както смята, че трябва да има ред и законност в нашата държава. Тя говори за протеста, който довечера ще се проведе за 16-и ден пред Министерски съвет и каза, че се чуди защо правителството не използва законовите мерки да въдворява реда в столицата.

Днес е 16-ти ден на народно недоволство срещу политиките на управление, започващи на площад "Независимост". В същото време обаче, граждани се обединиха, че въпреки че управляващите нямат 100 дни толеранс, трябва да им се даде шанс. "Призовавам всички граждански действия да са в рамките на законовите и морални норми, нека да не се създават конфликти", се казва в групата във Фейсбук "КОНТРАПРОТЕСТ – шанс за Орешарски, шанс за България", в която към момента има над 4400 последователи.

Потребители в мрежата коментират: "Правителството на г-н Орешарски категорично не бива да подава оставка и никой няма право да му я иска. Ние, излязохме, гласувахме и резултатите са отражението в българския парламент. Демокрацията предполага отговорност към правата, които конституцията дава. Да бяха изпълнили гражданския си дълг, да бяха се обединили около някоя от многото партии и сега да имат представителство, след като не са го направили никой не е виновен, още по-малко правителството, което е факт благодарение на вота на българските граждани на 12.05.2013 година. Не може така с лека ръка да се игнорират милионите гласували...".