Или арест за хулиганите пред парламента, или гражданска война. Такъв ултиматум отправи днес от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров към вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Ще въвеждате ли законови мерки при нарушение на реда или не, за да знаем и ние какво да правим, попита го Сидеров и на няколко пъти каза, че е в правото си да защитава живота си с всички възможни мерки.

След като вчера се движеше с гумена полицейска палка, днес Сидеров беше сниман да идва на работа с пистолет. Не стана известно дали го е оставил при охраната на Народното събрание, тъй като депутатите не са задължени да преминават през детектор за метал. В кулоарите на парламента Сидеров не беше забелязан да носи оръжието.

"Ще се стигне до гражданска война, за която вие - вътрешният министър и правителството, ще сте виновни, защото не вземате никакви мерки. Аз ви го казвам и това е реална опасност, няма как един човек, който има чест и достойнство и гражданско мислене, да бъде обект на гавра от хора, които не зачитат закона и това да продължава с дни и седмици", заяви Сидеров в декларация от името на парламентарната си група.

Той обвини министъра, че закриля "хулиганите", "вандалите", "анархистите" и "терористите" пред парламента и настоя министърът да му отговори защо го прави и ще продължи ли да го прави. Ако продължите, няма как да има повече парламент, правителство и ред. Всичко това, което искат анархистите, мафиотите, ще се сбъдне тяхната мечта, страната ще потъне в хаос, заплаши Сидеров.

Закани се, че "Атака" ще прави всичко възможно да неутрализира вандалите, да брани живота и здравето на своите членове и активисти и ще използва всички възможни средства за това. "Аз съм в пълното си право да охранявам своя живот и здраве, както пише в Наказателния кодекс - при неизбежна самоотрабана. Докъде ще стигне обаче това не мога да предположа и да прогнозирам, но с бездействията на МВР правите така, че да се стигне до нежелано развитие на сблъсъците. Те са провокирани, но на наглостта трябва да се отговори с твърдост на закона", настоя Сидеров.

"Не може да продължава сегашното положение", заяви лидерът на "Атака" и отбеляза, че го казва като човек от политиката и от улицата - "аз съм и писател, и журналист, интелектуалец, но съм бил и на улицата и мога да различа лицата на агресията от лицата на хората, които искат някаква промяна, тези хора отвън не искат промяна към по-добро, те искат мафията да се върне на власт".