„Няма дума, буква или препинателен знак, който да казва, че мобилните камери на пътя са незаконни. Решението на ВАС гласи, че мобилните камери не могат да издават електронен фиш. Надявам се депутата да се извини официално”, обяви в студиото на Нова телевизия Алекси Стратиев – бивш началник на „Пътна полиция”. Поводът за изказването му бе гостуването на Явор Куюмджиев миналата седмица в сутрешния блок на медията, при което той оправда нарушението на пътя, направено от него, с думите, че мобилната камера, която го е снимала е незаконна. Стратиев обясни, че видеото от мобилните камери е доказателство в съдебната зала.

„Чувствам се страшно обидена от думите на депутата Явор Куюмджиев. Неговите думи баха: „Бързах за работа. Имах важно заседание. Имаше ли знак, нямаше ли, това ще го решим в съда. Дори с лека ръка той се обърна и каза, че знака не го е видял. Аз страдам, както и много други майки като мен, заради това елементарно отношение на пътя”, заяви пред камерата на Нова телевизия Мария Димитрова, майка на 12-годишната Валя, която бе убитана пешеходна пътека.

„Аз чакам точно от тях, от законотворците, чакам защита, някой да защити нашите идеи и когато чух неговите приказки, които са толкова елементарни, тогава каква справедливост чакам аз. Питам се служителите на КАТ да не са банда без команда, че слагат нещо нелегално в колата и тръгват да правят актове? В крайна сметка кое е позволеното? По думите на депутата миналата седмица в публичното пространство в крайна сметка се чува: „Карайте, няма кой да ви хване, защото камерите са незаконни!”, допълни Мария Димитрова.

„В цялата страна има 20 стационарни камери и 135 мобилни, които издават електронен фиш, който ни изпращат по пощата. Върховният Съдът отмени електронния фиш. Но процедурата да те снимат и да те поканят, за да ти връчат фиша, остана. Прави се видеоклип и той се показва и в съда”, заяви от свая страна Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

И двамата бяха категорични, че мобилните камери могат да установят нарушение на пътя. По думите на Стратиев, от финансова гледна точка покупката на една мобилна камера за една година се изплаща 5-6 пъти.

„Докато има такива депутати, като този господин, да казва, че не е видял знака, не зная как ще накараме обикновените хора да спазват правилата за движение по пътищата”, заключи Мария Димитрова – майка на прегазената Валя.