С разпореждане на главния прокурор на Република България на Софийска градска прокуратура (СГП) е възложено извършването на проверка по изтекли в редица електронни медии предполагаеми разговори на членове на Висшия съдебен съвет и магистрати, съобщиха от прокуратурата.

Проверката касае следното:

- дали тези разговори са действителни, т.е. дали са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства, разрешени по предвидения в закона ред;

- ако публикуваната информация действително е установена по реда на ЗСРС, какъв е нейният източник (досъдебно производство, оперативно дело) и каква е била доказателствената цел за събирането на тези данни. В зависимост от отговорите на тези въпроси ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата, завършва съобщението.

БГНЕС припомня, че по рано днес в редакцията на медии се получиха писма от адрес [email protected], а като изпращач се посочва: Naiden Boikov". В прикачения файл има текстове разговор, придружен с посланието: Истината винаги излиза наяве. "Ако не знаете – Босът на съдебната власт в България се казва Камен Ситнилски", това е своеобразното заглавие на разговора. В писмото се посочва още: Той е ТАМАДАТА.

"Искате да станете някакъв в съдебната система? Редови магистрат? Началник на районно ниво, тарикат на окръжно или обитаващ висшите етажи решаващи съдбите на хората при всички положения ще ви е необходима една целувка. На ръка. Ръката на Камен Ситнилски – босът във Висшият Съдебен Съвет(ВСС). Ако не знаете кой е той спрете да четете или се поинтересувайте. Камен Ситнилски изглежда добродушен чичка, но всъщност е този, който ако сте в съдебната система може да ви издигне, а може и да ви провали. Може да направи така, че да се чувствате значим, но може да направи и така, щото да ви унищожи като личност и да разруши живота ви. Правил е и двете. Според целувката или нейната липса. Преди самия разговор са описани и основите действащи лица в него. За Камен Ситнилски се казва, че "житейската му диплома сочи, че е чудесен комбинатор. Работи като прокурор в най-мракобесните години на комунистическия режим в България. Уволнен от Съдебната система по време на безумните чистки на правителството на Филип Димитров. Възстановен в прокуратурата от печално известният екс главен прокурор Никола Филчев Борисов по нареждане на екс президента Георги Първанов – Гоце". Преди самият разговор се посочва, че става въпрос за СРС 017.08.2012. Службите документират среща между Иван Ванчев и Емил Христов в ресторанта на хотел "Рич" на брега на морето между Равда и Несебър.

Ето част от разговора, изпратен до медиите: 21.09.2012. 22:02 часа. Мъж от мобилен телефон с номер 0887565656 се обажда на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев на мобилен телефон с номер 0884110084.

Ванчев: Ало?

Мъж: Бре к`во направихте вий бе, още ли са избирате?

В: Румен Боев и Ситнилски на първо гласуване…

Мъж: Е-е-е-е, браво!

В: Да, така че нашите хора са 100%.

Мъж: ДА, смятай, че с Румен имаме да се напиваме като…

В: Абсолютно, абсолютно, да!

Мъж: След тази бляскава победа…

В: Камен Ситнилски, нашият човек.