Премиерът Пламен Орешарски отрече да е свикнал с протестите и да смята, че може да управлява под обсада до края на мандата. Изявлението му беше направено след приключването на Европейския съвет в Брюксел.

В двата дни на срещата никой от европейските лидери не е питал българския премиер за ситуацията у нас, която по думите му, била изненадваща и за него самия. Орешарски каза, че не е свикнал с протестите и подчерта, че мисли за всички хора - за тези, които протестират, за тези, които не протестират и за тези, които са против протестите. Според него е трудно да се направи баланс между тях. Трябва да се има и предвид, че винаги ще има граждани, които няма да одобряват следващ кабинет, защото никое правителство досега не се е радвало на 100-процентно одобрение.

Орешарски съобщи, че страната ни тепърва ще трябва спешно да подготвя проекти и разчети, за да може да получи одобрените от Европейския съвет средства за младежка заетост и за финансиране на малкия и средния бизнес. Очаква се специално за младежката заетост програмите и проектите да бъдат готови тази есен.

Преди да отпътува, Пламен Орешарски съобщи, че няма никакъв шанс за удължаване на срока, в който България да усвои парите от сегашния седемгодишен европейски бюджет и той е научил това на съвета. Други страни от Централна и Източна Европа успяха да си извоюват изключения и отстъпки, но премиерът е разбрал, че въпросът е бил приключен още през февруари и повече такива отстъпки няма да има.