За първи път в историята на Париж жена ще бъде кмет на френската столица, след като кандидатът на управляващата Социалистическа партия събра най-голям процент от гласовете на местните избори, съобщава в понеделник АФП.

54-годишната Ан Идалго, която е от испански произход, досега беше досегашен заместник на настоящия кмет Бертран Деланое. Тя събра 54.5% подкрепа на втория тур на кметските избори в Париж пред опонентката си Натали Косцюшко-Моризет с 45.5%.

Въпреки че социалистите запазиха Париж, оценката за представянето на партията на президента Франсоа Оланд е катастрофална. Консерваторите печелят над 49% от кметсктите постове в градовете с над 9000 жители. Националният фронт на Льо Пен остава трети и прибавя нови градове под свое управление. Активността бе 63.5 % –   най-ниската досега.

Провалът на Социалистическа партия на местния вот ще предизвика промени в правителството, съобщава радио РТЛ, позовавайки се на зам.-министъра по въпросите на социалната и солидарна икономика в икономическото министерство Беноа Амон.