В Софийския градски съд започва делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Той е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на Комисията като независим орган.
Случаят беше огласен миналото лято от прокуратурата на интерактивна пресконференция. Тогава, заместник - главният прокурор Борислав Сарафов оповести механизма, по който е работила така наречената комисия "Златанов".
Председателят на комисията получава директиви за хода на определени преписки. Тези директиви той старателно и акуратно записва в своя бележник. Златанов изпълнява дадената му директива. Например - удар, оправяне, отлагане във времето, правене на преписки, дори укриване на преписки. И по този начин оказване на въздействие върху политически кариери, върху публичния имидж на някои хора от обществения ни живот или дори натиск върху определение лица. Като справката ни сочи всъщност, че тази намерения са реализирани, коментира той.
След няколкомесечен анализ на прослувотото тефтерче "Златанов", прокуратурата внесе в съда само три от казусите, съдържащи се в него. Това са проверките по сигнали за конфликт на интереси срещу президента Плевнелиев, доскорошната му съветничка Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева.