2.2 млн. лв. ще струва присъждането на кредитен рейтинг на България. В сумата влизат и пари за консултанти във връзка с управлението на държавния дълг.

Това е записано в проект за постановление, разработен от финансовото министерство и публикуван за обществено обсъждане, събощава в. "Сега". В проекта се предвиждат общо 35.3 милиона лева за допълнителни разходи на министерството за тази година.

В началото на годината международната рейтингова агенция Фич потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България със стабилна перспектива. Според Фич стабилните публични финанси са ключов фактор за потвърждаването на кредитния рейтинг. В края на декември обаче колегите им от "Стандарт енд пуърс" ревизираха перспективата от "стабилна" на "негативна", което доведе до негативни коментари от страна на икономическия министър Драгомир Стойнев.

Освен разходи за изработването на кредитен рейтинг, допълнителни 12.3 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане и поддържане на информационни системи. Данъчните и митниците ще получат общо 20 млн. лв. за дейности, свързани с борбата с данъчните измами, митническия контрол и за инвестиционни проекти.

Конституционният съд ще получи още 250 хил. лв. за разходи за персонала. 500 хил. лв. са предвидени за изплащане на левовата равностойност на жилищни компенсаторни записи, давани като компенсация за одържавени недвижими имоти.