Репортери без граници са ужасени от вчерашното насилствено проникване в българската държавна телевизия БНТ на лидера и членове на крайнодясната партия Атака, които окупираха телевизията за няколко часа, съобщи неправителствената организация "Репортери без граници".

"Осъждаме категорично действията на Атака. Използването на сила при влизане в телевизия и злоупотребата с парламентарен имунитет не е уместно поведение за лидер на политическа партия, особено на парламентарно представена партия. България е държава - членка на ЕС. Независимо от политиката на медиите, нейните депутати не могат да се отнасят с такова презрение към редакционната им независимост. Примерът, който дават, е жалък и неприемлив. Те можеха да си издействат среща с ръководството на БНТ по нормални канали", отбелязват "Репортери без граници".

"Призоваваме Сидеров и членовете на неговата партия да се откажат от обявеното си намерение да "посетят" всички други телевизии. Те разполагат с други процедури, ако искат възгледите им да бъдат разбрани", допълва неправителствената организация. "Репортери без граници" са разтревожени и от коментарите на председателя на Народното събрание Михаил Миков относно БНР и БТВ от 26 юни, когато обвини "редица телевизии" в засилване на социалното напрежение, призова за "отговорно поведение" от страна на журналистите и им напомни какъв е "уместният начин за отразяване на ситуацията в столицата и в страната".

"Призоваваме Миков да коригира тези коментари. Подобна намеса в редакционната свобода на медиите е немислима в демократична държава, която е член на ЕС, още повече, когато отговорният човек е председателят на Народното събрание", отбелязва организацията. Тя припомня, че България е поставена на 87-о място от 179 страни в индекса на Репортери без граници за свобода на медиите през 2013 г., т.е. на последно място сред държавите - членки на ЕС.