До 500 лева плащат бежанци, за да бъдат регистрирани на адрес. Процедурата е необходима, за да получат чужденците лични документи и да продължат към държавите на запад, каквато е целта на повечето от тях.

В Държавната агенция за бежанците (ДАБ) има информация за адреси, на които са регистрирани над 20 души. В такива случаи от агенцията искат проверка от МВР, за да са сигурни, че не става въпрос за злоупотреба на гърба на бежанците, пише вестник "Труд". Свидетелства на сирийци, че са плащали суми на собственици, за да ползват адреса им, има и в неправителствените организации. От там обясняват, че има няколко причини за търговията с адреси. Едната е, че дори чужденците да успеят да наемат жилище, хазаите им не желаят да се занимават с регистрацията, и хората са принудени да търсят начин да узаконят престоя си на друг адрес - срещу заплащане. Втората е, че получилите статут искат бързо да напуснат България, но за да вземат документи за самоличност, спешно се нуждаят от адресна регистрация.

Това не винаги означава, че ако десетки са вписани на един адрес, има престъпна схема.

Проверка на "Труд" на един такъв адрес в Банкя показа, че въпреки данните в гражданските регистри, в една къща живее само едно, а не няколко семейства. Причина за хаоса с местонахождението на бежанците е, че преди да заминат към Германия или друга западна страна, те не се отписват от общините.

От ДАБ уверяват, че скоро търговията с адреси ще бъде ликвидирана. Чужденците ще могат да ползват адреса на лагера, в който са приети дори и след като получат статут и би трябвало да излязат на квартира. Към момента около половината бежанци от настанените 3400 в лагери у нас са със статут.