Швейцарската гвардия осуети опит на двама мошеници да влязат в банката на Ватикана и да открият кредитна линия с фалшиви документи.

Като гаранция за получаване на кредитите трябвало да послужат фалшиви облигации на чуждестранни компании за 3 млн. евро, предаде АП. Инцидентът станал по-рано този месец. Подполковникът от финансовата полиция на Ватикана Давид Кардиа разкри, че мошениците се явили в делови костюми и заявили на охраната, че имат час за прием в банката и "кардиналите ги чакат". Проверката показала обаче, че техните имена не фигурирали в списъка на лицата, които имали прием във въпросния ден. Облигациите в куфарчетата се оказали фалшиви.

В крайна сметка гвардията се обърнала към италианската полиция, която започнала разследване. Следователите смятат, че мощениците смятали да получат кредитна линия от банката. "Предприемачите" се оказали граждани на Холандия и САЩ, подозирани преди това във финансови машинации в Азия. В интерес на следствието имената им остават в тайна. При обиска в хотелската им стая са били открити печати и ксерокопия, използвани за изработването на фалшиви облигации.