Днес е най-инфарктният ден от началото на годината. Причината е преминаването към лятното часово време, което предизвиква проблеми със сърцето, предупреждават лекари.
"Преместването на часовника с един час напред води до обостряне на оплакванията", предупреди по БНР специалистът по психиатрия д-р  Веселин Герев. Той цитира шведски проучвания, според които в понеделник след смяната на времето с 60% се увеличават хората, търсещи спешна помощ заради кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка. Проверка по спешните центрове у нас е показала, че ръстът на подобни случаи у нас е 50%. 

Случаите на сърдечни удари в деня след преместването на стрелките с един час напред пък скачат с 25%, предаде АФП. Това твърди проучване на кардиолози от университета в Колорадо, Денвър. Изследването им е базирано на данни от болниците в Мичиган за последните четири години.

Тяхната статистика показва, че в понеделник (деня, в който се случват най-много инфаркти по принцип, както сочат предишни проучвания) регистрират средно по 93 сърдечни удара. Но в понеделника след смяната на времето тези случаи скачат до 125. Оказало се още, че преместването на стрелките води до инфарктен пик само в понеделник. Във вторник случаите спадали до стандартните нива, на които се задържат и нататък.

Според експертите бумът на удари в първия ден от седмицата показва, че хората са изключително чувствителни на намаляването на продължителността на съня, дори и то да е само с един час.

“Означава и че хората, които са застрашени от сърдечни проблеми, са изложени на много по-голям риск след смяната на времето”, обяснява кардиологът Амнийт Сандху, един от ръководителите на екипа, провел изследването. Сандху посочва, че проучването трябва да се вземе предвид от лекарите от спешната помощ, които следва да се подготвят за пик на сърдечни проблеми през въпросните понеделници.

Проучването установило още, че проблеми се регистрират само при преместването на стрелките напред. А когато наесен върнем часовниците в реалното астрономическо време и хората имат възможност да спят с час повече, случаите на инфаркт намаляват. Спадът тогава се регистрира във вторник и е 21%. За да затвърдят изводите си, учените ще направят сравнение със статистиката в Хаваи и Аризона, където няма лятно часово време.