Парламентарната група на ГЕРБ предлага смесена избирателна система – мажоритарни едномандатни райони и народни представители, избрани от многомандатни избирателни райони в преференциални листи. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева. Днес Цачева заедно с депутатите Красимир Ципов и Данаил Кирилов внесоха в деловодството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

„Предлагаме бариерата за преференцията да бъде 5%. Друго предложение е свързано с облекчени условия за участие в изборите на независимите народни представители – подписи не повече от 1% от имащите право на глас в съответния избирателен район, но не по-малко от 1000 гласа и символична такса от 100 лв.", обясни Цачева. Законопроектът предвижда правила за актуализация на избирателните списъци, така че те да бъдат максимално близки до действителното състояние и движението на гражданите по постоянен и настоящ адрес, така че да няма спекулации за избирателни списъци с „мъртви души". Предвиждаме редица правила по отношение на ЦИК, най-вече засилване на контролните функции по изработване на изборните книжа, в частност и бюлетините. Предлагаме за национални избори отпечатването на бюлетините да се случва в печатницата на БНБ", заяви Цачева.

„Както обещахме на нашите избиратели, на българските граждани, на неправителствените организации, всички , които ни потърсиха и изпратиха предложенията си за промяна на Изборния кодекс, днес внесохме Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, в който предлагаме такива промени, които да дадат възможност за по-тясна връзка между избирателите и народните представители, както и за по-широко представителство на българските граждани, за да има съответната избрана институция легитимност", допълни тя.