Пилотът на мистериозно изчезналия Боинг на Malaysia Airlines е бил емоционално нестабилен заради разпадането на брака му, споделиха членове на семейството. Говорейки за мистерията за първи път, дъщерята и съпругата на капитан Захари Ахмед Шах казаха, че 53-годишния пилот е бил разсеян и потопен в собствените си мисли още седмици преди изчезването на самолета – той също е отказвал да посети курс психотерапвети заради разпадането на брака му.
Три седмици след тайнственото изчезване на Боинга с 239 души на борда, следователите от Малайзия смятат, че някои, вероятно капитанът, умишлено е променил курса на самолета, след като е прекъснал комуникациите. Предполага се, че самолетът е летял стотици мили над Индийския океан, където в крайна сметка е останал без гориво и паднал в морето.

Към момента не е намерено предсмъртно писмо и не е установен мотив, но полицията продължава да концентрира усилията си върху миналото на пилота и въпроса, дали психическото му състояние преди полета се е оказало фактор в трагедията.

„Мейл он Сънди“ може да разкрие, че съпругата на Пилота Файза Кханум Мустафа Хан е казала на следователите, че той е спрял да говори с нея седмици преди полета на 8 март. Прекарвал е много време заключен в стаята си, където впоследствие полицията откри полетен симулатор. „Той просто се затвори в черупката си“, е добавила тя.

Междувременно, 28-годишната дъщеря на пилота Аиша Захари разказа, че в последните си разговори с баща си, тя едва е могла да го познае. „Той не бе бащата, който аз познавах. Изглеждаше притеснен и изгубен в свой собствен свят“, каза тя.

Миналата седмица Файза и Аиша, заедно с други членове на семейството, бяха разпитани от полицията в Куала Лумпур. Дългите интервюта, описани в детайл на „Мейл он Сънди“ от източник, близък до семейството на пилота, са разкрили:

Захари е бил на път да се разведе с жена си след почти 30 години брак.
Той е отказвал да потърси съвет и утеха при ислямски духовници.
Той е загърбил семейството си и е прекарвал часове сам с полетния симулатор.
Той е бил разгневен след осъждането на лишаването от свобода на неговия политически герой Анвар Ибрахим часове преди полета.

Въпреки поведението на пилота, семейството е убедено, че той не може да е отговорен за изчезването на самолета.