Управляващата в Турция политическа сила печели убедително изборите за местни органи на властта.

Кандидатите на Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чийто лидер е премиерът Реджеп Ердоган, са събрали на вчерашщните местни избори 45% от гласовете на избирателите, показва данните от преброяване на 50% от бюлетините.

Втора е опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) с 23% от гласовете, трета е Партията на националното действие (ПНД) с 14-процентна подкрепа, а 7,5% от бюлетините е събрала прокюрдската Партията на мира и демокрацията (ПМД). Тези резултати са от преброяване на 5 млн. бюлетини и на 12% от избирателните урни.

Избирателната комисия започна да огласява данните от изборите два часа след техния край. Към момента кандидатите на ПСР водят в 22 от 30-те големи града в страната и в 32 от 81-та провинции, предаде РИА "Новости". НРП побеждава в 5 големи града и в 7 провинции в западната част на страната, където традиционно се радва на широка подкрепа. Съответно кюрдските провинции в югоизточна Турция масово са гласували за ПМД.

Излязоха и първите резултати от вота в Анкара и Истанбул, където ПСР съхранява лидерството си. Действащият столичен кмет Мелих Гекчек получава 46% от гласовете, но във врата му диша кандидатът на НРП Мансур Яваш с почти 40% от бюлетините. Сегашният градоначалник на Истанбул Кадир Топбаш има 50% от гласовете, а конкурентът му също от НРП Мустафа Саръгюл 39 процента.

Избирателната активност бе 83 процента.

На импровизират митинг пред централа на ПСР в Анкара Реджеп Ердоган обяви победата и се закани на враговете си, че ще "платят цената" заради опитите да го свалят.

"Тези, които нападнаха Турция, са объркани и разстроени. Ще ги натикаме в техните дупки..те ще платят цената. Вие подкрепихте вашия премиер и аз съм безкрайно благодарен. Вие защитите независимата борба за нова Турция", каза Ердоган от балкона на централата, обкръжен от семейството си. Множеството го прекъсваше със скандиранията "Турция се гордее с теб", "Стой изправен, не се огъвай", "Бог е велик" .

Въпреки корупционните скандали, порицанията от чужди столици и правозащитни групи, "изборните резултати ни показват, че Ердоган се е отървал с много малки загуби", коментира пред Франс прес политологът Мехмет Окур от Университета Гази в Анкара. "Гласоподавателите смятат, че ако Ердоган загуби, ще загубят и те. Няма значение колко са сериозни твърденията за корупцията, избирателите подкрепиха Ердогат, за да съхранят стандарта, който придобиха при неговото управление", твърди още политологът.

Турските гласоподаватели избираха днес губернатори на провинции, кметове, членове на местни законодателни събрания, ръководствата на общини, на райони и селски съвети. Те се избират за срок от 5 години.

Право на глас в Турция имат 52 млн. души, а свои кандидати представиха 26 политически партии. 40 000 полицаи се грижеха за спокойното протичане на вота. В същото време в хода на днешното гласуване бяха убити 6 души в конфликти между кандидати за кметския пост в две села, а други 13 души бяха ранени.