Асоциацията на домашните пивовари в България е регистрирана на 3 март 2013 г. от 18 души ентусиасти, домашни пивовари. Целта на организацията е да популяризира направата на домашно пиво, да подпомага своите членове и желаещите да варят бира вкъщи, както и да възпитава вкус към пивото и да покаже, че има различни видове пиво освен традиционно познатите, съобщава standartnews.com.Милиони литри бира се изпиват у нас всяка година. Повечето от почитателите на пивото обаче залагат на традиционните вкусове и марки, които се предлагат масово по магазините. И така се лишават от удоволствието да опитат стотиците различни вкусове, които може да предложат майсторите на домашна бира.

"Домашната бира като технология и начин на направа няма абсолютно никаква разлика с бирата, която се прави в промишлените пивоварни. Биохимическите процеси, които протичат в дома и в голямата пивоварна, са едни и същи. Разликата е в това, че домашният пивовар, варейки много малки дози - в рамките на 20, 30 или 50 литра при един процес, на всяка една варка може да произведе различен вид пиво", разказва Темелко Пампов, президент на Асоциацията на домашните пивовари в България.

Именно разнообразието и експериментирането с различни вкусове отличават домашните пивовари от промишлените. "Водещото при големите пивоварни е да постигнат качество и продаваемост на бирата. Докато домашните пивовари търсим разнообразие, различни стилове, правим различни опити за подобрение на рецептите, които съществуват", обяснява Пампов.

Рецептите за направа на пиво са десетки хиляди, но сред тях няма типично българска, може би защото домашното пивоварство още не е така масово, както в държави като Германия и Полша например. "Ние още сме в бебешката възраст, но ентусиазмът е голям, от ден на ден интересът към домашното пивоварство нараства и членовете ни също", разказва Пампов. Суровините, от които се прави пивото, вече също са достъпни и могат да се поръчат по интернет.

Първоначалната инвестиция за нужните съдове за 20-литрова варка е около 120-130 лв. В цената влизат и суровините за производство на първата партида пиво. Литър домашна бира излиза около лев и може да трае дори цяла година. По света много домашни пивовари успяват да превърнат хобито си в доходоносен бизнес. У нас засега по-големите количества домашна бира се консумират за собствено удоволствие на майстора или в компания с приятели. Но все повече хора започват да гледат на увлечението си по производството на бира като на потенциална възможност за развитие на бизнес.