Лихварят Иван Донков – по-известен като Луцифер или Бухала, продължава да се държи като цар, за когото закони няма. Въпреки че срещу него се води дело в Специализирания съд, на него изобщо не му пука, тъй като смята, че ще бъде оправдан, съобщава flagman.bg.Случката, запечатана преди дни, точно в 12.30 ч. Сцената е бул.”Христо Ботев” в Бургас в участъка си около спирката на Операта.
Луцифер спира луксозния си мерцедес на булеварда с натоварен трафик в час пик. Включва аварийните светлини и излиза от колата. Пресича „Христо Ботев” най-спокойно, провира се през решетките на преградните пана и влиза в отсрещното заведение за бързо хранене. Този преход явно е отработен, защото Донков се промъква със завидна за килограмите си ловкост през дупката, където една от пръчките липсва.

Въпреки че храненето е бързо, то не може да приключи за по-малко от 15-20 минути. Все пак първо има опашка, после – избор на менюто, плащане на сметката и накрая – консумация.

През цялото това време мерцедесът е със святкащи аварийни и задръстил една от най-важните спирки в Бургас.
Обядът на лихваря приключва и той поема спокойно по обратния път. Сяда в автомобила и потегля.

Луцифер е спокоен за делото си, защото според защитата престъпление няма и той трябва да бъде оправдан. Това коментира адвокат Росен Кожухаров, който е защитник на съучастничката му Милкана Вълкова, обвинена в пране на пари. Известният юрист смята, че Донков не е извършвал банкова дейност, а след като той не може да бъде обвинен в престъпление, няма и пране на пари от престъпна дейност.
Дали ще бъде вкаран зад решетките успешният тандем от лихваря и перачката, зависи от 130 свидетели. Толкова са призованите по списъка по делото, което тръгна през септември 2013 г. в Специализирания съд срещу Иван Донков и гаджето му – Милкана Вълкова, която е бивш служител в банка ДСК.

Според обвинението на прокуратурата Донков заработил незаконно над 2 млн. лв. между 1997 и 2009 г. като се е сдобил с 22 апаратамента, 4 парцела с етажи от къщи по Черноморието и два луксозни автомобила. През целия този период лихварят е бил безработен, не е имал дори и регистрирана фирма на свое име и не може да докаже никакви доходи от легална трудова дейност, смятат разследващите. Милкана пък се включила като перачка на по-късен етап – през 2004 г.

До услугите на Луцифер опирали строителни предприемачи, търговци, животновъди, собственици на транспортни фирми и други, които спешно се нуждаели от средства. Донков бил известен с това, че дава каквато сума му поискат срещу месечна лихва от 10% и ипотека или фиктивна продажба на имот като гаранция. Наказателната лихва за просрочие пък била по 1% на ден.

Печалбите от нерегламентирания си бизнес "банкерът" превеждал по сметки на гаджето си Милкана Вълкова. Миловидното на пръв поглед момиче по това време работеше като мениджър в клон на банка ДСК.

Милкана е превъртала милионите през различни финансови борси по света, най-често в Азия. Според разследването, което продължи две години и половина след ареста им, Луцифер и Милкана са превъртели през хонконгската борса над 10 млн.лв. Заради финансови сривове обаче били загубили 5 млн.

Луцифер бе арестуван на 1 декември 2009 г., а гаджето му – на 22 февруари 2010 г. Лихварят имаше самолетни билети за ЮАР с дата 22 декември, където трябваше да празнува Коледа с Милкана.

Разследващите са установили, че лихварят Донков е работил по три схеми. За да отпусне кредит, той карал длъжника най-напред да му продаде фиктивно недвижим имот с уговорката, че след като си върне заема, той ще му продаде обратно фиктивно имота. Така хората са прехвърляли нотариално цял апартамент срещу заем от 10-15 хил. лева. Повечето от тях така и не успявали да си върнат кредитите, защото Донков им начислявал 120% годишна лихва.

Втората схема, по която Луцифер успявал да изиграе длъжниците си, е като ги карал да подписват запис на заповед за два пъти повече пари от отпуснатите. Ако например Донков е дал заем от 7 хиляди лева, длъжникът му е подписвал запис на заповед, че е получил 15 хил. лева. Така той си е гарантирал, че ще получи всичко заедно с лихвите, обясниха разследващи. Последната схема е с договорна ипотека, вписана в полза на Иван Донков.