"Когато законът бъде публикуван, когато няма вето на президента. Така отговори днес министърът на енергетиката Драгомир Стойнев в кулоарите на НС на въпрос кога крайният потребител ще усети промените в Закона за енергетиката, приет днес на второ четене.

Тогава ДКЕВР ще обяви тарифите за крайните потребители в зависимост от региона, в който живеят и в зависимост от политиката спрямо електроразпределителните дружества, добави той.

Нямам притеснения за вето на президента върху Закона за енергетиката, но той трябва да се запознае подробно със законопроекта и със самия модел, коментира Стойнев. Не вярвам, че президентът ще работи против интереса на българския народ, подчерта той.

Нормално е и работодателите, и работниците да бъдат притеснени, защото през последните три години и половина нищо хубаво не се е случвало в тази държава. Всички са били лъгани и считат, че този законопроект няма да подобри състоянието на енергетиката. Ние ги уверихме, че именно с този законопроект нещата ще се подобрят и най-важното – цената за сектора на промишлеността няма да се увеличи. Ние не искаме намаляването върху бита да се прехвърля върху индустрията, увери Стойнев. Решихме едно уравнение с много неизвестни, така че всички да бъдат доволни. Ако натоварим българската икономика, българските фирми ще станат неконкурентоспособни. За нас е важно хем българските фирми да станат конкурентоспособни спрямо външния пазар, хем да няма увеличаване на цената на електроенергията, каза той. Много лесно можеше да се направят сметки и да не се тормозят специалистите, като примерно се увеличи цената с 2-3% за бита или промишлеността. Тогава някой ще каже – е, какво толкова, но 2-3% са много, защото хората и в тази ситуация не могат да си плащат сметките. За нас е изключително важно хората да не бъдат затормозявани и за да работи икономика трябва да има потребление, отбеляза министърът.

Няма да има съкращение в мините, но целта ни е на първо време да осигурим работа - с промените в Закона за енергетиката считам, че ще осигурим работа. И ако моделът тръгне, септември-октомври т.г. можем евентуално да говорим за увеличаване на цената на въглищата - това, което се изисква от дълго време, тъй като не е справедливо в продължение на 4 години цената им да не е вдигана, хората работят под себестойност. Това ясно говори, че някой е водил целенасочена политика за фалит на мините, но няма да го допуснем. Трябва да гарантираме работа на миньорите и едва тогава можем да мислим за увеличаване на цената на въглищата. Няма да има съкращение в мините, но целта ни е на първо време да осигурим работа с промените в Закона за енергетиката считам, че ще им осигурим работа, е неговото мнение.