След като парламентът гласува таван на лихвите по потребителските кредити (50% - бел.ред.), управляващите обмислят и закон за фалита на физическите лица. Тази идея възродиха депутатите от БСП и ДПС Янаки Стоилов, Иван Иванов, Хамид Хамид и Четин Казак.Очаква се депутатите да се заемат със закона до края на годината.
Това е взе още неуреден в българското законодателство проблем – в момента фалит могат да обявяват само фирмите.

Поради което има редица случаи в които хора с отнети жилища заради необслужван ипотечен кредит например остават със запорирани сметки.

Фалитът на граждани ще се обявява пред експерти и след внимателен анализ на реалното им финансово състояние - на доходите и задълженията им. Но така ще се спре лавината от хора, които губят и единственото си жилище по независещи от тях причини. Както и ще се прекрати практиката наследници да се оказват с дългове, коментираха депутати.

В новия закон внимателно ще се фиксират датите, от които човек обявява фалит, за да не може преди това да е продал имотите си и по този начин нарочно да завлече кредиторите. Детайлите в бъдещия закон все още се обмислят. За „фалиралите” се очаква да бъдат предвидени неприятни последици. Законът няма да допуска възможност фалитът да се използва като начин за отмяна на задължения, коментираха експерти.