Какво знаем за Леонардо ди Каприо? Това, че е един от най-талантливите актьори на своето поколение, че излиза само с жени, които имат статут на супермодели, че обича купоните с приятели и... че никога не е печелил награда „Оскар“, въпреки че целият свят смята, че си я е заслужил. А какво не знаем за мега звездата на Холивуд?

Ами това, че е нещо като съвременната Майка Тереза... и тези 30 факта:


1. Руският милиардер Василий Клюкин плати $ 1.5 милиона, за да отиде на космическа „почивка“ с Лео на борда на кораба на „Върджин галактик“.

2. През 2009 г. Лео и Кейт Уинслет помогнаха на хората от старчески дом да си платят таксито. Във въпросното здравно заведение живеел последният оцелял човек от „Титаник“.

3. Лео може да говори свободно немски език.

4. Леонардо е бил първият актьор, на когото е предложена ролята на Патрик Бейтман (изиграна от Крисчън Бейл) в „Американски психар“, но той не я приема, защото всичките му фенове по онова време са тийнейджъри и той не иска да ги подтиква към насилие.

5. Той е кръстен на Леонардо, защото бременната му майка е била в музей в Италия и е разглеждала творбите с живопис на Леонардо да Винчи, в момента, когато са ѝ започнали родилните болки.

6. Лео притежава гигантска костенурка домашен любимец.

7. През 2011 г. той си купи картина на Салвадор Дали за 1,2 милиона щатски долара, като на същия търг е наддавал и за творба на Пикасо.

8. Първият му агент е искал да промени името му на Лени, защото е смятал, че Леонардо звучеше прекалено етнически.

9. Лео притежава своя собствена компания за органично кафе.

10. През 2014 г., фондацията на Лео даде 3 милиона долара за спасяване на дивата природа в океана.

11. През 2013 г. той дари 3 милиона долара за спасяване на тигрите в Непал.

12. През 2005 г. жена счупи чаша вино в лицето на Лео и той имаше редица наранявания. Жената беше осъдена на две години затвор.

13. През 2007 г. Никълъс Кейдж и Леонардо наддават заедно на търг, за динозавърски череп, но Кейдж го купува за 276 хиляди долара.

14. През 90-те години Лео е бил член на група, наречена „The Pussy Posse“. В групата е участвал и Тоби Магуайър.

15. Приятелите Лео и Тоби имат общ филм, който обаче бил толкова лош, че Лео плаща лентата никога да не бъде пускана по кината, нито пък на DVD.

16. През 2010 г. той дари още 1 милион долара за спасяване на тигрите.

17. На срещата си с Владимир Путин в Русия, самият руски президент го нарече истински мъж. Путин заяви: „Тук, в Русия, човек като него ние наричаме истински мъж. Ако опазването на дивите животни и тигрите е в ръцете на хора с такъв характер, то няма да има изчезващи видове.“

18. Средното му име е Вилхелм.

19. Джеймс Камерън е искал Леонардо да играе в „Спайдърмен“, а той да е режисьор и сценарист на филма, но нищо от това не се случва.

20. Крисчън Бейл губи две от най-големите роли на Лео – в „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ и в „Титаник“.

21. Ръцете, които скицират голата Роуз в „Титаник“ не са на Лео, а са на режисьора Джеймс Камерън.

22. Той е собственик на един остров край бреговете на Белиз.

23. Той планира да превърне острова в екокурорт.

24. Лео оцеля след нападение на акула.

25. През 2013 г. Лео дари 61 хиляди долара за подкрепа на правата на хомосексуалистите.

26. Бащата на Леонардо е бил продавач на комикси.

27. Джеймс Камерън нарича Лео „разглезен боклук“ заради отказа му да отиде на „Оскарите“ в годината, когато „Титаник“ получи най-много номинации, а самият той нямаше такава.

28. Лео едва не умира при скок с парашут (парашутът не се отваря), но за щастие инструкторът му се спуска след него и го спасява.

29. През 2013 г. Лео направи аукцион, на който продаде 33 произведения на изкуството (своя собственост) и спечели 31,7 милиона щатски долара, които дари за световни благотворителни инициативи.

30. Той успява да превъзмогне фобията си от високо по време на снимките на филма „Авиаторът“.