В Брюксел премиерът Пламен Орешарски коментира темата за свободата и словото, запитан от български журналисти. Той заяви, че не одобрява политическа намеса в работата на медиите, предаде БНТ.

При пристигането си в белгийската столица Орешарски заяви, че не смята да подава оставка, докато има подкрепата на парламента. Той беше посрещнат от Сергей Станишев за работен обяд на Партията на европейските социалисти преди започващия по-късно днес Европейски съвет.

Пламен Орешарски отрече вчера да е намеквал за възможна оставка с думите: "Това вие така сте го разбрали". На въпроса смята ли да се оттегли от премиерския пост, той отговори: "Докато имам подкрепа от парламента, не".

"Искате ли да не коментираме сега ситуацията на България от Брюксел, а да коментираме събития, които са в Брюксел. В България ще коментираме и събитията в България. На въпроса - не ги одобрявам, ако трябва да отговоря все пак, но е лошо от Брюксел да коментираме вътрешнополитически новини”, каза Орешарски.

Ако бъде питан на срещата на ПЕС за ситуацията у нас, Пламен Орешарски каза, че ще обясни, че с назначението на Делян Пеевски е била допусната една политическа грешка, която обаче не е повод за оставка. Изборът на Волен Сидеров начело на Комисията по етика в парламента Орешарски не смята да коментира, защото, по думите му, това е парламентарен въпрос.

От започващия тази вечер Европейски съвет премиерът очаква да бъдат одобрени поне 6 милиарда евро за младежка заетост, сериозна сума, от които да получи и България: "За България - малко над 100 милиона евро за следващите няколко години, това е една сериозна подкрепа и за нашите усилия да намалим безработицата и за по-висока младежка заетост".

За проекта "Набуко" Пламен Орешарски каза, че щеше да е по-добре да не бъде прекратяван, но добави: "Все пак от всички страни от "Набуко" България е в най-добра ситуация, защото е най-близо до трасето, което ще мине през Гърция, така че ние, надявам се, тогава да имаме колекторна връзка, така че да реализираме вече диверсифицирани доставки".