Имиграционната реформа в САЩ, подкрепена от Барак Обама, преодоля последно препятствие в американския Сенат при процедурно гласуване, което открива пътя за окончателното й приемане в горната камара на Конгреса още днес.

Сенаторите гласуваха с 68 гласа "за" и 32 "против" при необходими 60 гласа, което показва, че текстът ще получи голямо мнозинство при окончателното гласуване, определено за 20 ч по Гринуич от лидера на демократичното мнозинство Хари Рийд.

"Надявам се, че Камарата ще подобри положението, но не мога да си представя, че някой би си помислил, че сегашното положение е задоволително", заяви републиканецът Боб Коркър, критикувайки статуквото на остарялата миграционна система.

Текстът, дълъг над 1000 страници, ще позволи регулирането на положението на около 11,5 милиона души с неуредено положение и ще позволи натурализирането им в края на преходния период от поне 13 години.

Планът предвижда още строежа по дългата 3200 км граница между САЩ и Мексико на стотици километри нови огради и постепенно удвояване на стражите, осигуряващи наблюдението им, които трябва да достигнат 38 000 души.

Камарата на представителите, контролирана от републиканците, работи по собствена версия на реформата и няма да разгледа веднага текста на Сената, който много републиканци смятат за прекалено либерален.

Едва след обединението на двете версии, което според председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър ще стане до края на годината, президентът Барак Обама ще може да обнародва тази най-амбициозна реформа на американската миграционна система от 1986 г. насам.