Яна Димитрова е един от най-добрите професионални танцьори у нас. След участието си в първия сезон на "Дансинг старс" през 2008 г. стана изключително популярна. Тогава беше известна като Яна Акимова. Смени фамилията си, след като на 20 октомври миналата година се врече във вярност на бизнесмена Петко Димитров. Двамата се запознаха и танцуваха заедно в танцовото риалити преди година.
Родена е на 5 януари 1990 г. в Троян. Завършва моден дизайн в Нов български университет. За дипломното си ревю миналата година изработва сама колекция от танцови рокли.
Занимава се с танци отдавна, а от години е главен инструктор в клуб "Дъга". Трикратна шампионка на България по латиноамерикански танци. На 12 г. става шампион сред юношите. В Италия тренира при известната хореографка Керолин Смит.


- Яна, вие сте главният организатор на държавното първенство по спортни танци "Купа България". Какво представлява турнирът?

- Това е най-големият и престижен турнир у нас, в който участват само български танцови двойки - записали са се повече от 200 в 17 възрастови групи. Най-малкият участник е на 5 г., а най-големият - на 35 г. Състезават се професионални двойки, за които има парична награда. Оценяват ги 30 съдии, които са посочени от Федерацията по спортни танци у нас.

Работим заедно с Красимир Евтимов, президента на клуб "Дъга", където от няколко години съм главен инструктор. Правим турнира основно за българските деца и тяхното развитие в спорта. Сега го организираме за първи път от 4 г. насам, преди това не се провеждаше заради липсата на спонсори. В началото на годината се амбицирах и подготвих всичко за 2-3 месеца. Знам, че за другите издания на турнира, организацията е започвала поне 6 месеца по-рано. Вложих всичките си усилия и имах късмет.

- Турнирът се провежда малко преди да родите първото си дете. Не трябва ли сега да си почивате, какво казват докторите?

- Никак не ми е трудно дори в състоянието, в което съм в момента. Оправям се без проблеми с организацията.

През цялата си бременност се движа много и това ми помага. Когато бях в петия месец имаше период от 2 седмици, в който докторите ми казаха, че трябва основно да лежа - тогава се чувствах най-зле. Беше ми много скучно.

В началото малко ми се гадеше, но сега се чувствам прекрасно.

- Кога е терминът ви?

- Влизам в осмия месец, терминът е определен за средата на май. Бебето трябва да е зодия Телец.

Досега съм
наддала 5-6 кг и
почти не ми личи


Просто коремът не може да се разтегне от мускулите, които имам. Не знам дали това е до ген, но когато майка ми е била бременна с мен, е качила 10 кг, а с брат ми - само 5 кг.

- Продължавате ли да тренирате?

- От 3-4 г. само преподавам и спрях да се състезавам. Обучавам танцови двойки - всичките са на много високо ниво и почти винаги са на първите места по турнири. Но откакто разбрах, че съм бременна, само им говоря и ги напътствам, тъй като трябва да се пазя. Предпочитам да не си клатя корема. Затова помолих своята много добра приятелка Петя Димитрова - в този сезон на "Дансинг старс" тя танцуваше заедно с Бате Енчо, и Петьо Стоянов, който се състезава с Албена Михова, да ми помагат.

Освен това съм и главен консултант в "Дансинг старс" - давам идеи и помагам с хореографиите на танците. Работя главно с жените в шоуто - Нана Гладуиш, Мика Стоичкова, Албена Михова.

Иначе съм много строг треньор. Няма по-приятно нещо от това да хванеш две дечица от началото и да извървиш целия път с тях. Например от 7 г. тренирам една двойка.

Разделиха се, защото всеки търси ново развитие. Момичето се казва Силвия Докторова - има силен характер и е много упорита, сега заминава в Италия. Тя е от Троян, има и други деца, които обучавам, но не живеят в София. Родителите им ги пращат при мен за уикенда - заедно учим уроци, пишем домашни, след това отиваме да тренираме. И преживяваме и възходите, и паденията, заедно.

- Навремето как ви хрумна да се занимавате със спортни танци?

- Беше някак естествено, тъй като израснах в спортно семейство - майка ми е тренирала художествена гимнастика, а баща ми - лека атлетика. Между другото, и досега всеки ден той тренира футбол. И двамата много държат на спорта.

Бях 6-годишна, когато майка ми ме записа на спортни танци. Тогава отидох с една приятелка в залата уж само да я гледам, но веднага започнах да тренирам. Първо си казвах, че танцувам, за да имам добра стойка, после амбицията надделя и започнаха състезанията.

- Кой е първият ви партньор в танците?

- Атанас Месечков (в "Дансинг старс 4" се състезава с Нели Атанасова - б.а.). Малко хора знаят, но всъщност двамата тренирахме заедно като деца. Аз бях на 10 г., а той - на 12 г. В началото тренирахме в София и аз трябваше да пътувам постоянно. След това се преместихме в Бургас, където ни обучаваха 3 г. Бяхме много добри - печелехме само първи места, където и да отидем. Имам над 100 купи, всичките са в дома на родителите ми в Троян. Когато отидохме на гости за първи път с Петко, му ги показах.

- Съпругът ви Петко Димитров какво казва за това, с което се занимавате?

- Много се гордее. Той самият беше изумен колко усилия се изискват, преди да излезеш на дансинга. Когато започнахме да тренираме заедно в миналия сезон на "Дансинг старс", първо му показвах стъпките и той казваше: "Това е лесна работа." Но когато се опита да ги повтори, се почваха дългите обяснение за координацията на ръцете, краката и цялото тяло.

Понякога
хората си мислят,
че това е само
клатене и кълчене,


но всъщност не е така. Танците са спорт, не изкуство. Аз живях в Италия 4 г., имах вечерен час, тренировките бяха зверски - по 12 ч всеки ден. И трябва много дисциплина, която после ти помага за всичко в живота и те пази от грешки.

- Заминавате в Италия съвсем сама едва 14-годишна. Как ви поканиха?

- В началото отидох във Верона само да направя проба с друг професионален танцьор, с когото да се състезавам по турнири. Треньорите много ме харесаха. Те бяха семейство с дете и живееха в къща във Верона, а аз и останалите деца спяхме в съседен апартамент точно до тях. Контролът беше постоянен - следяха какво ядем, спазваме ли си диетите. Имахме дори и фитнес режим. Един

човек ни щипеше по
кожата, за да провери
дали сме слаби


Пицата беше забранена. Понякога ни позволяваха да обядваме бяла паста - тя е полусварена, там я наричат алденте, с малко пармезан. Беше отвратително. Вечеряхме единствено пилешка пържола със зелена салата. Без никакво сладко, шоколадът беше изцяло забранен. Според инструкторите от какаото мускулите стават по-тежки. Макар че в България се смята точно обратното - че дава енергия на тялото. Това, което ни даваха да ядем 10 дена преди състезание, беше лимони с мед.

Програмата още си я спомням: от 6 до 9 ч - балет, после уроци, след това преподаваш на по-малките и вечерта от 21 до 23 ч - пак тренировка. И каквото кажеше учителят, се изпълняваше. Много ни наказваха - правили сме например по 150 лицеви опори без почивка.

- Какво ви липсваше?

- Семейството ми. Тогава нямаше интернет, скайп. Чувахме се по телефона и първия месец ми беше много трудно. После свикнах. Аз съм много борбена и се приобщавам лесно.

- Как успяхте да завършите образованието си от разстояние?

- Приеха ме в езиковата гимназия в Ловеч с профил английски и немски език. Прекъснах танците, за да изкарам подготвителния клас. След това станах частна ученичка и учех по индивидуален план. В Италия си носех всички учебници, там имаше една жена, която постоянно ме тормозеше да пиша. Но си заслужаваше. След това се връщах в България за изпитите.

- Защо решихте да се върнете окончателно в България?

- Тренирах във Верона 4 г. Започнах да преподавам спортни танци, а урокът ми от 45 мин струваше 40 евро, в България е 20 лв. Тъкмо бях навършила 18 г., когато ми звъннаха и ме поканиха в първия сезон на "Дансинг старс" у нас през 2008 г. И приех.

- Тогава спечелихте танцовото предаване заедно с Орлин Павлов, с когото имахте връзка. Чувате ли се?

- Не се чуваме.

- Харесва ли ви семейният живот?

- Много ми харесва, чувствам се толкова по-спокойна отпреди. Разбрах колко е хубаво да живееш с човек, когото обичаш и който те обича. Мислим по един и същи начин. И двамата търсим развитие.

Вече сме заедно година. Колкото и странно да звучи, преди да се запознаем в миналия сезон на "Дансинг старс", въобще не знаех кой е. Както казва той - била съм в кома. В началото всички ми говореха какъв е, какви заведения има. Но аз реших сама да си изградя мнение за него и съм много щастлива. Петко е голяма душичка. Всичко между нас се случи много спонтанно и точно тези неща са най-истинските.

- Какво правите, когато сте заедно?

- Абсолютно всяка сутрин той ми приготвя закуска. Аз май съм му правила кафе 5 пъти, когато трябва да ходя някъде и тръгвам преди него. Но готвя всичко - от традиционно български ястия до италиански - такива, каквито съм научила във Верона.

Петко страшно много се грижи за мен. Не съм свикнала и в началото ми беше странно. Сеща се за малките неща, изобщо много е грижовен с мен.

- Мислили ли сте за име на детето?

- Ще е момче и засега обмисляме няколко варианта. Не знам на кой ще се спрем.

- Съпругът ви има син - Виктор, от брака си с Мария Игнатова. Той как ви приема?

- Уникално дете е, много е добричък. Учи френски, тренира футбол и ходи на плуване. И всеки ден ме пита кога ще излезе бебето.

Интервю на Силвия Жекова