Очевидно преходът в България не е приключил. Ние в момента сме го докарали до една фасадна демокрация със силно задкулисие отзад. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Нова телевизия от кабинета си, докато под прозорците му тече поредният протест на гражданите. Според него е съвсем логично, че гражданите сами завземат стъпка по стъпка държавата си. “Те задават нови правила и нови методи. Не политиците, а гражданите отвориха една нова страница в история на българския преход, надявам се да не е последната, в която балансът на силите се измества в полза на народа”, смята той.

“Не бива да се вкарват каквито и да били разделителни линии между протеста, който беше през февруари и сегашния протест”, смята той и припомни, че е бил единственият политик, явил се пред протестиращите през зимата. Забележката на водещия, че е бил освиркан, той подмина без внимание.

“Те са различни от към послания, но са много ясни и категорични” сравни Плевнелиев днешните и предишните протести. Той беше категоричен, че не бива да се позволява разделение между протестиращите, както и на етно-религиозна основа.

“Много е важно институциите да работят с лице към гражданите, да се отварят към техните искания. И аз като президент ще играя своята роля”, обеща той.

“Никой не може да ме спре и никой не може да заглуши моя глас, когато търся решение”, каза Плевнелиев и подчерта, че най-важното е институциите да работят.

“Преди да оттегля доверието си, аз дадох доверие. Аз призовах публично да се дадат 100 дни на това правителство”, припомни той. Част от това доверие е било и неналагането на вето върху закона за ДАНС. Все пак той обеща, че ще подкрепи всяка инициатива и всеки закон, който е полза на нацията.

“Оттук нататък вето, но само с аргументи”, заяви Плевнелиев.

Той обясни и собствените си назначения на шефовете на НРС и НСО. “И ген. Коджейков и ген. Димитров са хора от кариерата. Те са доказани професионалисти. Те не бяха назначени от президента като титуляри, а като изпълняващи длъжността”, каза той и добави, че те са били назначени, след като са дали своите предложения и проекти.

“Нека да оставим КС сам да реши без каквото и да било влияние от когото и да било”, каза той за статута на Делян Пеевски.

По повод пререканията му с Волен Сидеров, Плевнелиев коментира, че не приема той да размахва пръст както на президентската институция, така и на медиите. Той признава, че Сидеров е избран легитимно от българските граждани, но това, че е избран за шеф на комисията по парламентарна етика е знаково.

“Не разполагам с такива. Моите доходи са публични, моята декларация е публична”, отговори лаконично той на въпросите за офшорните му сметки. Надявал се, че няма да се стигне до вадене на такава информация, “но съм готов и за това”, заяви той.

Плевнелиев отрече, че иска да прави кабинет. “Един президент не може да си позволява такива действия”, каза той. Нещо повече, той не мисли да се връща в изпълнителната власт под никаква форма – нито като министър-председател, нито като министър и т.н.

Колкото до развитието на страната: “Трябва да върнем икономиката на малките и средни предприятия. Това няма да стане чрез месии, това няма да стане чрез Брюксел”. Плевнелиев смята, че напредъкът зависи от самите българи.

След края на консултациите между партиите, президентът планира обръщение към нацията, в което да обясни ситуацията. Той отрече слуховете, че възнамерява да променя Конституцията в посока президентска република.