Обявиха кой извади Христо Ботев от учебните програми. Това са двадесет учители по български език и преподаватели във висши училища. Това стана ясно от специална пресконференция на министъра на образованието Анелия Клисарова по казуса с премахването на Ботевите стихове от учебниците. Тя обясни, че експертите са участвали в проекта на министерството о свое желание, а на сайта са били публикувани условията, на които да отговарят. Близо 41 хил. лв. са им платени за участие в две обсъждания, но не е ясно кой точно от 20-те е дал предложението за Ботев. Най-вероятно хрумването за българския писател е било взето с консенсус.

Срещу четирима експерти ще бъде търсена дисциплинарна отговорност за това, че не са информирали Клисарова за отпадането на емблематичните за българите стихотворения, стана ясно от брифинга. Това са Евгения Костадинова, която е била ръководител на проекта за промяна на програмите, Александър Трингов, който е от координатора на проекта, както и две експертки по български език в министерството - Милена Иванова и Красимира Александрова. И четиримата ще дават писмени обяснения, обяви министърът, след което ще бъде решено наказанието им.

„Дисциплинарна отговорност търся за това, че не бях информирана кои произведения отпадат и защо отпадат и мотивирани ли са, на мене информацията беше, че правим повече практически упражнения, да има по-добри компетентности накрая на образованието, каза Клисарова.

Новите програми по всички предмети без българския ще бъдат върнати на сайта на министерството. Обсъждането по тях ще продължи, а тези по български език ще бъдат изпратени до всички регионални инспекторати. После ще бъдат отправени до петте хиляди учители по български език в страната. Те ще имат тежката дума кои произведения да отпаднат и кои не.

„Да направим така "Тютюн" или "Осъдени души", давам го като пример, "Майце си" или не. Ние ще ги получим тези писма и тогава ще ги добавим към тези програми, това е преработване на програмата и тогава отново пускане за национално обсъждане", допълни министърът на образованието.