Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа със "забележка" бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Наказанието е заради нарушение на случайния принцип за разпределение на дело, свързано с престъпления в енергийната сфера, съобщава сайтът "Правен свят". Решението е било взето единодушно на днешното заседание на съвета. Предложението за налагане на наказание на Кокинов бе внесено от главния прокурор Сотир Цацаров, когато, след сигнал на лидера на РЗС Яне Янев, стана ясно, че дело за престъпления в енергетиката не е било разпределение на случаен принцип, а прокурорът е определен с резолюция на Кокинов. По онова време градският прокурор се оправда, че такива указания получил от ВКП, но се оказа, че няма нищо черно на бяло.

Очаква се следващата седмица тричленен дисциплинарен състав да изготви предложението си по второто производство срещу Кокинов – за СРС-скандала в Банкя. Според петимата вносители от ВСС Кокинов е нарушил Етичния кодекс на магистратите като е ходатайствал пред Бойко Борисов за по-висок пост в прокуратурата – апелативен прокурор на София, изнесъл е данни от разследването срещу Мирослав Найденов, както и по доклада от проверката на прокуратурата в МВР за незаконно подслушване и е използвал груби и нецензурни думи за свои колеги и журналисти.

Дисциплинарният състав приключи със събирането на доказателства изключително бързо. Самият Кокинов не се яви на заседанието миналата седмица и производството бе обявено за решаване.