Руските компании отказват да правят бизнес с немските си партньори заради политическите разногласия, избухнали заради украинската криза.

Кризата негативно се отрази на германско-руското икономическо сътрудничество. "Много немски ферми, които през миналата година инвестираха в руската икономика или смятаха да открият свое производство в Русия, сега не бързат да осъществяват своите планове или дори се отказват от тях", заяви пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" ръководителят на московското бюро на German Trade and Investment Бернд Хьонес

Германските бизнесмени в Русия в момента остават с впечатлението, че руските промишлени концерни са взели "политически мотивирано решение да не правят бизнес с германските компании", заяви Хьонес.

Русия демонстрира избирателен подход. В страната работят хиляди германски компании. Много концерни, като "Сименс" имат значителни инвестиции в руската икономика. Във връзка с усилващата се конфронтация между Запада и Русия заради украинската криза намалява обема на чуждестранните инвестиции, включително германските. Това се превръща в тенденция. През миналата година за пръв път от много години бяхме свидетели на намаляването на търговския оборот между Германия и Русия, пише "Шпигел".

В същото време стокообменът между Русия и Италия нарасна с 18%. Анализаторите посочват като причина позицията на италианските политици, които се въздържат да критикуват ситуацията с човешките права в Русия, подчертава ФАЦ. Докато италианският концерн Maire Tecnimont получи възможността да инвестира в строителството на завод за амоняк за 900 милиона долара недалеч от Санкт Петербург, неговите германски конкуренти останаха с празни ръце, отбелязва "Шпигел".