Ангажиментът, който мога да поема е в рамките до края на месец юли да сме внесли и съответно очакваме окончателното приемане на поправките, с които ще отпадне на пределната възраст за пенсиониране на военните.

Това каза военния министър Ангел Найденов след заседанието на комисията по отбрана, предаде репортер на БГНЕС. Депутатите гласуваха текста за въвеждане възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите на 5 декември 2012 г. Преди да стане министър като депутат Ангел Найденов не се съгласи с въвеждането на пределна възраст. Срещу тази стъпка на управлението на ГЕРБ се възпротивиха и много военнослужещи, които още на 14 октомври миналата година излязоха на своеобразно мирно шествие.

Найденов преди изборите заяви, че ще бъде променен Кодексът за социално осигуряване и връщане на стария режим за пенсиониране на военнослужещите. Военният министър организира проучване за нагласите в армията, то още не е окончателно готово, но първите резултати от него ясно показват, че военнослужещите не са съгласни с въведената възраст.

Министърът посочи, че ръководителят на дирекция Инвестиции в отбраната полк. Станимир Георгиев ще бъде временно отстранен, докато не приключи проверката на прокуратурата. Ангел Найденов каза, че има сигнали и информация, за твърдения за субективизъм и тенденциозност при подготовка за документи за различни конкурси. Изказването на депутата Атанас Мерджанов в тази посока било капката, която накарало министъра да каже, че ще сезира военна прокуратура. Министърът отново посочи, че не иска по никакъв начин военните да се свързват с каквито и да е подозрения.

Вчера министърът е информиран, че е образувано досъдебно производство за униформите в Афганистан. В края на мандата на Аню Ангелов в отговор на парламентарен въпрос именно на Ангел Найденов, тогавашният министър призна, че са били засечени скъсвания по шевовете на панталоните на българските войници в Афганистан. Тогава Ангелов обаче обясни, че облеклата са били в гаранционен срок и веднага е било поискано от производителя им да отстрани за своя сметка дефекта. Към момента за новия контингент след ротацията, той не е информиран че има проблеми.

Ангел Найденов и на заседанието пред парламента, на което бе отхвърлен докладът за състоянието на отбраната, определи състоянието на структурите на подчинение на министъра и най – вече БА като плачевно. Той отново даде пример, че от 12 хеликоптера Кугар могат да се използват само два и един е този, който може да лети.