Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не смята да подава оставка, докато има подкрепата на парламента.

Той каза това в Брюксел, където беше посрещнат от Сергей Станишев за работен обяд на Партията на европейските социалисти преди започващия по-късно днес Европейски съвет, съобщи БНР.

Пламен Орешарски отрече вчера да е намеквал за възможна оставка с думите: "Това вие така сте го разбрали". На въпроса смята ли да се оттегли от премиерския пост, той отговори: "Докато имам подкрепа от парламента, не".

Ако бъде питан на срещата на ПЕС за ситуацията у нас, Пламен Орешарски каза, че ще обясни, че с назначението на Делян Пеевски е била допусната една политическа грешка, която обаче не е повод за оставка. Изборът на Волен Сидеров начело на Комисията по етика в парламента Орешарски не смята да коментира, защото, по думите му, това е парламентарен въпрос.

От започващия тази вечер Европейски съвет премиерът очаква да бъдат одобрени поне 6 милиарда евро за младежка заетост, сериозна сума, от които да получи и България: "За България - малко над 100 милиона евро за следващите няколко години, това е една сериозна подкрепа и за нашите усилия да намалим безработицата и за по-висока младежка заетост".

За проекта "Набуко" Пламен Орешарски каза, че щеше да е по-добре да не бъде прекратяван, но добави: "Все пак от всички страни от "Набуко" България е в най-добра ситуация, защото е най-близо до трасето, което ще мине през Гърция, така че ние, надявам се, тогава да имаме колекторна връзка, така че да реализираме вече диверсифицирани доставки".