Две хранения на ден са по-полезни за отслабване от храненето малко, но често, показва чешко изследване.

От известно време диетичната индустрия опитва да убеди хората, че приемането на храна в малки количества пет-шест пъти на ден е най-добрият начин за сваляне на килограми и за предотвратяване на спазмите от глад. Но новото изследване установило, че този подход е напълно погрешен. Според чешките учени две хранения на ден са от по-голяма полза за отслабването, дори да съдържат същото количество калории.

Учените, ръководени от Хана Калеова от Института за клинична и експериментална медицина в Прага, открили, че хората с диабет от втори тип, които се хранели обилно два пъти на ден, свалили повече килограми, отколкото когато консумирали шест малки порции със същото количество калории.

За целите на изследването Калеова инструктирала 54 участници да следват два типа хранителни планове за период от 12 седмици - шест мини хранения или две обилни. И двата хранителни режима включвали едни и същи хранителни съставки и калории, като общият ежедневен калориен прием бил намален с 500 калории.

Изследването показало, че хората с диабет от втори тип свалили килограми и при двата хранителни режима. Но обилната закуска и обяд довели до по-голяма загуба на килограми - 1,23 пункта от индекса на телесната маса. Приемането на шест по-малки порции понижило индекса само с 0,82 пункта. Индексът на телесната маса се изчислява въз основа на височината и теглото на човека и измерва мазнините в тялото. Здравословното тегло варира между 18,5 и 24,9 пункта, а средният индекс на телесната маса на участниците в изследването бил 32,6.

Някои експерти обаче не са убедени в резултатите от изследването и твърдят, че храненето само два пъти на ден е непрактично. Говорителят на американската Академия за хранене и диететика Тоби Смитсън смята, че две обилни хранения на ден са нереалистични, защото за много хора вечерята е единственото хранене, което със сигурност намира място в графика им за деня.