Да бъдеш женен е полезно за сърцето, а разводът увеличава шанса за сърдечно-съдово заболяване, според проучване сред 3,5 милиона души.

Американският колеж по кардиология обяви данните от най-голямото изследване, правено за връзката между семейното положение и здравето на сърцето.

"Тези открития със сигурност не трябва да пришпорват хората да се оженят, но е важно да се знае, че отношенията с половинката може да имат важни последици за сърдечното здраве", обясни водещият автор на проучването Карлос Алвиар, сътрудник в нюйоркският медицински център "Langone".

Разведените хора имат много по-голяма вероятност да имат болест на сърцето, отколкото необвързаните мъже и жени. Овдовелите също имат по-високи коефициенти на риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората, които никога не са били женени.

Проучването показва още, че други фактори като тютюнопушене, затлъстяване, хипертония, диабет и заседнал начин на живот също нарастват при разведените или овдовели хора.

Според учените женените хора са по-склонни да си помагат взаимно, за да бъдат здрави. Съпругите се грижат за здравословната храна на мъжете си, които от своя страна будят желание у жените да изглеждат добре, да спортуват и да бъдат красиви. За това бракът намалява риска от сърдечни проблеми.

Изследването показва още, че връзката между брака и здравето на сърцето е по-силна при по-младите двойки. При тях здравият брак намалява с 12% опасността от сърдечна болест. Сред хората между 51 и 61 години рискът намалява със 7%, а с 4% при двойките над 61 години.