Българската национална телевизия (БНТ) и Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) изпратиха съвместна декларация в отговор на предупрежденията и обвиненията във връзка с отразяването на протестите срещу правителството, направени в изявление от председателя на Народното събрания Михаил Миков вчера, 26 юни.

"За първи път от дълги години медиите станаха обект на две нарочни декларации – на председателя на Народното събрание и на Политическа партия "Атака". Двата документа в различна степен съдържат твърдения за манипулативно отразяване на гражданските протести от страна на основни национални медии като БНТ, БТВ, Нова телевизия и Канал 3", се казва в документа.

БНТ и АБРО обявяват, че възразяват "категорично срещу тези внушения", както и че спазват "стриктно етичните и професионалните стандарти за обективно отразяване", представяйки всички гледни точки.

В декларацията се казва още, че "обществото има право да получава достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация".

Двете организации заявяват, че не приемат политическите и институционални опити за влияние върху свободата на словото и редакционната ни независимост.

"Спазваме и няма да отстъпим от европейските стандарти за работа  на медиите, защото в едно демократично общество обективността и истината са наше задължение и висша отговорност към зрителите", завършва текстът.

В сряда, 26 юни, председателят на Народното събрание Михаил Миков направи изявление чрез БНТ и БНР, разпространено в пълния му вид от централата на Българската социалистическа партия. В него той заподозря, че големите играчи в енергетиката подклаждат сблъсъците и призова медиите, особено обществените, да отразяват протестите спокойно и справедливо.

По-рано същия ден се появи и декларация на Асоциацията на българските продуценти, която осъжда агресивното поведение и недопустимия език на Волен Сидеров спрямо редица български журналисти и медийни лица и с която бе поискано преразглеждането на решението за назначаването на депутата на "Атака" за председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика.