Процесът на разширяване ще продължи. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за "Велт ам Зонтаг"

Присъединяването на страните от Източна Европа към Северноатлантическия алианс е "впечатляваща история на успеха на нашето време", каза той и веднага добави: "Но нашата задача още не е изпълнена".

Расмусен подчерта, че всяка европейска страна, която е в състояние да помогне за спазването на основните принципи на Алианса и която е готова да даде своя принос за осигуряването на безопасността в зоната на неговото влияние, може да подаде молба за членство.

В момента няколко страни от Западните Балкани искат да се присъединят към НАТО – Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Расмусен също така отбеляза, че сътрудничеството с Украйна занапред постоянно ще се укрепва. Той повтори, че действията на Русия, която присъедини Крим след провеждането на референдум, са нарушение на международното право.

Мандатът на Расмусен на поста генерален секретар изтича през септември тази година. Той ще бъде заменен от бившия норвежки премиер Йенс Столтенберг.