Климатичните промени вече са оказали ефект върху "всички континенти и океани", увреждайки посевите, разпространявайки болести и разтапяйки ледници. Това пише в изтекъл текст от доклад на ООН за климатичните промени, който ще бъде публикуван в понеделник.

Политици и учени се събраха тази седмица в Йокохама, за да водят ожесточена борба за всеки ред на доклада, преди окончателният текст да бъде разпространен в понеделник - първият официален доклад за последните 7 години.

Почти 500 души трябва да се подпишат под точния текст, включително 66 експерти, 271 политици от 115 страни и 57 наблюдатели

Правителствата вече са одобрили констатацията, че климатичните промени вече имат видим ефект, и че дори малко затопляне в бъдеще би довело до "резки и необратими промени, става ясно от документи, до които са се добрали журналисти от Guardian.

"В последните десетилетия промените в климата са предизвикали ефект в природата и човешките системи по всички континенти и във всички океани," гласи окончателният доклад от Междуправителствената експертна група по изменението на климата (МГИК/IPCC).

Някои части от света скоро ще са изправени пред повратна точка. За други този повратен момент вече е настъпил. "И топловодните коралови рифове, и антарктическите екосистеми вече се сблъскват с необратими промени," гласи одобрената версия на доклада.

Това ще е вторият от трите доклада за причините, последиците и решенията на проблема с климатичните промени, разчитащ на данни от учени по цял свят

Първият доклад, представен миналия септември в Стокхолм, установи, че хората са "доминиращата причина" за климатичните промени и предупреди, че голяма част от световните запаси на изкопаеми горива трябва да останат в земята, за да се избегнат катастрофални климатични промени.

Този доклад за първи път ще разгледа ефекта от климатичните промени като поредица от рискове - като тези рискове се увеличават с повишаването на температурите. Надеждите са това да насърчи правителствата да се подготвят за пълна гама от потенциални последици от климатичните промени.

"Много повече се стремим да обясним кои са разумните неща, които да предприемем, отколкото какво знаем с абсолютна сигурност," казва Крис Фийлд - един от съпредседателите на експертната група, подготвяща доклада. "Ако искаме да предприемем умен подход в бъдеще, трябва да вземаме предвид пълна гама от потенциални последици - и това означава не само по-вероятните последици, но и такива с наистина катастрофален резултат, дори и те да са по-маловероятни," пояснява той.

Най-сериозният от тези рискове е за хората в ниските крайбрежни райони и малките острови - заради бури, наводнения на бреговете и повишаване на морското равнище. Но и хората, живеещи в големи градски области - те също ще са изложени на риск от вътрешни наводнения, които ще разрушат домове и ще засегнат бизнеса, центровете за пречистване на вода и електроцентралите, както и от екстремни високи температури.

Производството на храни също е изложено на риск, гласи докладът - от суши, наводнения и промяна на моделите на валежи. Добивите може да намалеят с 2% на десетилетие до края на този век.

Риболовът също ще е засегнат, като химията на океана ще е с нарушен баланс заради климатичните промени. Някои риби в тропиците ще изчезнат. Други видове, особено в по-северните ширини, ще прибягнат към миграция.

Сушата ще намали количествата качествена питейна вода. Бури може да разрушат или попречат на работата на електроцентрали, както и да нанесат щети върху инфраструктурата, според предварителната версия на доклада.

Тези рискове не са равностойни, ако се съди по черновите на доклада, разпространени преди срещата

Климатичните промени ще забавят икономическия растеж и ще създадат нови "клопки на бедността". Някои региони от света също ще са по-уязвими - като южна и югоизточна Азия. Бедните, най-младите и най-старите жители на всички страни ще са по-уязвими от останалите групи от населението.

Най-големият потенциален риск обаче е за развитие на няколко от тези сценарии едновременно, което може да доведе до конфликти и войни и до превръщането на регионален проблем в глобална криза, казва Салемул Хак от Международния институт за околна среда и развитие, който е един от авторите на доклада.

"Реално страховитите ефекти са, когато нещата започнат да се случват глобално," казва той. "Ако има криза на 2-3 места по света, изведнъж това вече не е локална криза. Това е глобална криза, и последиците от проблемите на няколко различни места са много сериозни."

И този доклад за климатичните промени не мина без скандал

Имаше спорове в навечерието на публикуването на доклада, когато един от 70-те автори на проекта, заяви, че се оттегля от екипа, защото той реагира "паникьорски" на заплахите. Проф. Ричард Тол, икономист от университета в Съсекс, не е съгласен с някои от констатациите в доклада. Британски представители определиха оценката му на икономическата стойност на климатичните промени като "дълбоко подвеждаща".

Докладът твърди, че вероятността и потенциалните последици от много от тези рискове могат да бъдат понижени, ако се предприемат амбициозни стъпки за намаляване на емисиите на парникови газове, причиняващи климатичните промени. Също така той заявява, че правителствата - ако действат веднага - могат да помогнат за защита на населението от тези рискове.

Документът обаче признава, че определена степен на затопляне вече е регистрирана като постоянна, и че в някои случаи няма как да бъдат избегнати ефектите от климатичните промени.

Докладът от 2007 г. за ефекта от климатичните промени съдържаше грешка, която навреди на убедителността на експертната група към ООН - погрешното твърдение, че хималайските ледници биха могли да се разтопят още през 2035 г.

Докладът тази година ще е подложен на много по-старателен анализ, казват учените. Той също ще се възползва от бума на научни изследвания. Броят научни публикации за въздействието на климатичните промени се е удвои от 2005 до 2010 г., съобщава докладът.

Учените се надяват да внесат "нов поглед" към проблема

Според изследователите представянето на проблема като поредица от рискове би помогнало на правителствата да реагират по-бързо на климатичните промени.

"Преди IPCC бе обвиняван, че е твърде консервативен," казва Гари Йох, професор по икономика и екология в университета "Уеслиън", който също е сред авторите на важния текст. "Така експертната група има възможност да бъде не толкова консервативна, без да бъде подлагана на критики, че просто се опитва да наплаши хората до смърт."