Състав на Варненския апелативен съд разгледа жалбата на д-р Марин Райчев, осъден през март тази година на 4 години "лишаване от свобода" за лекарска грешка, довела да смъртта на 41 годишен мъж от с.Калипетрово, община Силистра, съобщиха от съда.

На 1 март тази година Окръжният съд в Силистра призна вината на д-р Райчев затова, че на 7 май 2012 година като лекар-ординатор в Спешно приемно отделение (СПО) на МБАЛ Силистра причинил смъртта на Димитър Александров, поради немарливо изпълнение на лекарската професия. Първата съдебна инстанция е лишила доктора от правото да упражнява професията си за 4 години.

Димитър пристигнал с СПО рано сутринта с болки в стомаха и в гърдите. Д-р Райчев му поставил диагноза остър гастрит и оставил пациента на система с обезболяващи стомаха лекарства. Въпреки оплакванията от болки в областта на гърдите, на пациента не е измервано кръвно налягане, не му била направена ЕКГ, както и кръвни изследвания. Час по-късно Димитър напуснал Спешния център с указание да вземе от личния си лекар направление за преглед при гастроентеролог. Димитър пътувал до родното си село, за да се срещне с личния си лекар д-р Трифонов и да вземе направлението. Личният лекар не подложил на преглед Димитър, който продължавал да се чувства зле, а направо му дал направление. Минути след като си тръгнал от кабинета, Димитър починал. Напразни били усилията на медицински екип да го върне към живота. СМЕ установила, че непосредствената причина за смъртта на младия мъж е остър миокарден инфаркт, настъпил вследствие тромбоза на лявата венечна артерия.

Няколко месеца по-късно пред съда бяха изправени д-р Райчев от СПО и личният лекар на пострадалия мъж д-р Трифонов. Първата съдебна инстанция призна вината на доктора от Спешния център, наказа го с ефективна 4 годишна присъда и го лиши за 4 години от лекарски права. Съдът в Силистра не откри грешки в работата на личния лекар на Димитър и го призна за невинен. Днес пред втората съдебна инстанция близките на починалия мъж и прокуратурата поискаха да се потвърди изцяло присъдата на Силистренския окръжен съд в осъдителната и в оправдателната й част. Защитата на д-р Райчев пледира за отмяна на ефективното наказание. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.