Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви, че спорното политическо споразумение за бюджета на ЕС за периода 2014 – 2020 г. е било постигнато.

Барозу заяви, че споразумението е било постигнато между ЕК, ръководството на Европейския парламент и Ирландия, която в момента държи шестмесечното преходно председателство на ЕС.

Бюджетът трябва да бъде официално одобрен от 754 депутати от ЕП. "Днес се споразумяхме за този бюджет, който ще направи инвестициите в Европа възможни", подчерта председателят на ЕК.

Предложеният бюджет е с 6% по-малък спрямо бюджет 2013 г. със 142,01 милиарда евро под формата на ангажименти (1,05% от БВП) и 135,9 милиарда евро за плащанията (1,01%). Той предвижда също така 3,6 милиарда евро още през 2014 г. за финансирането на Инициативата за заетост на младите, която ще разполага с шест милиарда евро за седем години. Тя съдържа също мерки в подкрепа на малките и средни предприятия.

"Това, което трябва да направим сега е да се убедим, че всички средства се насочват в ефективни програми, така че хората в ЕС да могат да си намерят работа", заяви ирландският премиер Енда Кени.