Общият брой на намерените в печатницата в Костинброд бюлетини е 475 417 броя. Всяка една от тях е миналата през ръцете на прокурорите. Това заяви на брифинг заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

От тези бюлетини годни да послужат по предназначение са 351 075 броя. Негодни са 59 292 броя с лош печат, нечетливи. И 62 420 са скъсани, намачкани и зацапани и не могат да послужат при изборния процес, добави Сарафов.

Имало е бюлетини за всички избирателни райони. С кого е провел Йордан Бончев поредица от телефонни разговори, след които е променил мнението си по въпроса за какво са щели да послужат бюлетините? На този въпрос от прокуратурата засега не дават отговор. Засега се знае единствено, че собственикът на печатницата Йордан Бончев при разпита е казал, че вече разбира, че е допуснал множество грешки при целия производствен процес и при приемането и изпълнението на поръчката. Все още не е ясно дали и кога ще има повдигнати обвинения по случая.

Не мислете, че главният прокурор и неговите заместници решават всяко едно дело в страната, всъщност ние не решаваме изобщо делата, решенията по всяко дело се вземат от наблюдаващия прокурор, обясни Сарафов. Той добави, че разследващите трябва да анализират всички доказателства и едва тогава да пристъпят към обвинение. Намерените бюлетини в Костинброд с колекционерска цел ли са отпечатани? Този въпрос виси със страшна сила, заяви Сарафов. Той каза, че ако има свидетели или каквито и да е други доказателства за подготвяни манипулации с тези бюлетини, техните разпити ще влязат в делото.

По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, 3 изземвания и претърсвания, назначени са четири компютърно-технически бюлетини, две от които са готови.

БГНЕС припомня, че в деня за размисъл преди изборите на 12 май, прокуратурата разби печатница с 350 хиляди незаконни бюлетини (бел. ред. - първоначалният брой на бюлетините). Случилото се е безпрецедентно в най-новата история на България - никой не се е опитвал да фалшифицира изборите в страната по такъв нагъл начин. Прокуратурата образува досъдебно производство за престъпления. Операцията бе проведена в Костинброд. Впоследствие бюлетините се оказа, че са 480 000. Бюлетините са от всички 31 МИР-а в страната, както и такива, които са за гласуване в чужбина. Нарязани и сгънати от тези бюлетини са 170 хиляди.

Около 40 хиляди от бюлетините са тези, които са предназначени за гласуване в чужбина. За доста райони обаче количеството е доста повече в процентно изражение. Районите са Благоевград, Кърджали, има за Варна и за Бургас повече, включително и за гласуване извън страната. Това съобщи в началото на юни наблюдаващият прокурор по делото за бюлетините от Ваня Стефанова. Все още делото е срещу неизвестен извършител, това ще се смени, ако има достатъчно доказателства за повдигане на обвинение.

ВКП уточни, че откритите бюлетини в печатницата в Костинброд и които са извън необходимата бройка за парламентарния вот, не са технологичен брак.

Според договора за обществената поръчка печатницата "Мултипринт" е била охранявана от Съдебна охрана до 9 май. Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата. Отговорният за последните скандали, които очерниха имиджа на България по света, Цветан Цветанов в типичен стил заяви, че всичко това е инсинуация и сценарий.

В печатницата "Мултипринт" откритите бюлетини са били годни, неохраняеми и готови за експедиция. Това пък заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Под някои от бюлетините пише Благоевград, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Шумен, външно министерство, Варна. Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак предвиден за всеки един МИР. Общо взето тези данни за нас бяха смущаващи и бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес, подчерта Сарафов.

Държавното обвинение води разследването за две извършени престъпления - в изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството.