Ако енергията, която вкарваме, за да се окаляме един друг се вкара в двигателя на икономическия растеж, Китай и Индия ще бъдат слаборазвити в сравнение нас.

Това заяви новият вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева в кулоарите на парламента веднага след клетвата си в НС. Не искам да си губя времето в такива неща, заяви тя по повод появилите се публикации за нейни връзки с известен олигарх. Никога не ми се е случвало да се видя и да говоря с този човек, отсече тя. Била съм в управителния съвет на "Мосстрой" – едно публично дружество, разказа Бобева. Тя обясни, че в момента, в който един пакет от дружеството бил купен от голям инвеститор, тя и целият управителен съвет напуснали. Не ме занимавайте с тези неща, помоли Бобева.

Това правителство няма право на грешки, но няма да позволя страхът от грешки да ме парализира, заяви вицепремиерът. Аз не съм дошла тук да си губя времето, дошла съм да свърша някаква работа, не знам колко време имам, допълни тя. Бобева поясни, че на този етап очаква подкрепа. Много се вълнувам, пожелавам на всеки един от вас да изпита това, което аз изпитах преди малко – да се закълне за държавата си и че ще прави неща за държавата си, каза още Бобева. Аз принадлежа на поколението икономисти на прехода, ние сме либерални икономисти, заяви вицепремиерът и каза, че този тип икономисти не обичат прекалените регулации и винаги бранят финансовата стабилност. Като че ли моето поколение икономисти забрави най-важната функция на една държава в една пазарна икономика – да гарантира конкуренцията. Това ще бъде първият ми приоритет, зарече се тя. Ще се направят промени в Закона за защита на конкуренцията и приложението на законодателството. Не приемам икономика, в която хората се палят по улиците от безизходица и мизерия, заяви тя и обясни, че вярва в българската икономика, бизнеса и регулаторните органи.

Според Бобева трябва да предприемат мерки срещу бедността, която вече се приема като пречка за растежа. Тя смята да внесе промени в Закона за свръхзадлъжнялостта, както и за фирмената задлъжнялост.